Uued kliimamudelid lükkavad Pariisi kliimaleppe sihid käeulatusest välja (7)

Copy
Tavatult tihe vihmasadu 13. jaanuaril Pakistanis Peshawaris.
Tavatult tihe vihmasadu 13. jaanuaril Pakistanis Peshawaris. Foto: Hussain Ali / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Uute kliimamudelite järgi on süsihappegaas varem arvatust võimsam kasvuhoonegaas ning see võib tähendada, et Pariisi kliimaleppe sihid on käeulatusest väljas, ütlesid teadlased uudisteagentuurile AFP.

Paarikümne riigi meeskonnad arendasid rööpselt välja mudelid, mille järgi on teadlased aastakümneid alahinnanud CO2-e soojendamisvõimet. Uued mudelid saavad olema põhi, mille pinnalt teeb ÜRO järgmisel aastal oma temperatuuriprognoosid.

Valitsustevahelise Kliimamuutuste Rühma (IPCC) praegused prognoosid pärinevad aastast 2013, kuid sestsaati on arvutite jõudlus oluliselt suurenenud. 

«Meil on nüüd paremad mudelid..., mis näitavad praegusi kliimatrende täpsemalt,» ütles Olivier Boucher, kes juhib Pariisis asuvat Pierre Simon Laplace'i kliimamodelleerimise keskust. 

Kõige mõjukamad ennustused tulevad USA, Briti, Prantsusmaa ja Kanada riiklikult toetatud meeskondadelt. Nende ennustused näitavad, et seni 3 °C soojenemisega seostatud CO2-e sisaldus atmosfääris soojendab Maa pinda hoopis 4–5 °C.

«Kui te arvate, et uued mudelid annavad realistlikuma pildi, siis saab Pariisi lepete sihtide saavutamine olema raskem, olgu need siis 1,5 °C või 2 °C,» ütles teadlane Mark Zelinka.

Uued mudelid avaldati varem jaanuaris teadusajakirjas Geophysical Research Letters.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles