Vene sõjaväeluure häkkis Bidenitega seotud Ukraina gaasifirma süsteemidesse

Copy
Ukraina energiafirma Burisma harukontor Kiievis.
Ukraina energiafirma Burisma harukontor Kiievis. Foto: Valentõn Ogirenko / Reuters / Scanpix

USA küberjulgeolekufirma andmeil tungisid Vene sõjaväe häkkerid eelmisel aastal Ühendriikide sisepoliitikas laineid löönud Ukraina gaasifirma Burisma süsteemidesse.

Venelased käivitasid novembri algul andmepüügi kampaania, mille eesmärk oli varastada Burisma töötajate kasutajanimesid ja paroole, teatas teisipäeval Area 1 Security. Räniorus asuva firma tegevusala on e-kirjade turvalisus.

USA kongressis jätkuva tagandamisjuurdluse keskmes on kahtlustus, et Trump survestas Ukrainat otsima kompromiteerivat materjali oma demokraadist poliitilise rivaali Joe Bideni kohta, hoides endale meelepärase tulemuse saavutamiseks kinni miljonite dollarite väärtuses Kiievile mõeldud julgeolekuabi.

Ukraina gaasifirma juhatuses töötas Joe Bideni poeg Hunter.

Area 1 kaheksaleheküljelisest raportist ei selgunud, mida häkkerid otsisid või mis andmed neil õnnestus kätte saada. Operatsiooni ajastus ja otsingute ulatus osutab aga, et venelased võisid otsida Bideneid kahjustavat materjali. 

New Yorgi endine linnapea ja Trumpi advokaat Rudy Giuliani on käinud Ukrainas, et koguda infot ja veenda sealseid võime uurima endise asepresidendi Bideni ja tema poja tegevust Ukrainas. Giuliani on püüdnud näidata, et Bidenid olid Ukrainas seotud korruptsiooniga.

Burisma juhatuses töötanud Hunter Biden eitab enda seotust igasuguste rikkumistega välismaal. Tema sõnul on Trumpi valitsus levitanud tema töö kohta Burismas naeruväärset vandenõuteooriat. 

Trump on korrutanud pärast skandaali puhkemist tõendeid esitamata, et Hunter Biden on korrumpeerunud ja et Joe Biden takistas asepresidendina Ukrainas korruptsioonijuurdlust oma poja äripartneri, ühe Ukraina ärimagnaadi vastu.

Kongressi esindajatekoja täiskogu algatas 18. detsembril Trumpi tagandamise, kinnitades hääletusel mõlemad süüdistuspunktid: võimu kuritarvitamine ja kongressi töö takistamine.

Trumpi tagandamisprotsess jätkub jaanuaris senatis kohtumõistmisega presidendi üle. Trump loodab, et senatis enamuses olevad vabariiklased ta süüst vabastaksid.

Area 1 tegevjuht Oren Falkowitz on endine USA riikliku julgeolekuameti (NSA) töötaja. Tema ettevõtte klientide seas on valitavatesse riigiametitesse kandideerijaid.

Reedeses usutluses Assosciated Pressile ütles ta, et USA presidendiametisse ning esindajatekotta ja senatisse kandideerijaile on viimastel kuudel kõigile saadetud tuhatkond õngitsuskirja. 

Falkowitz ei avaldanud nende kandidaatide nimesid.

Vene häkkerid, kes Area 1 andmeil olid seotud Burisma töötajate andmete vargusega, olid samad, keda süüdistati Demokraatide Rahvuskomitee (DNC) ja Hillary Clintoni kampaaniajuhi e-mailidesse häkkimises 2016. aasta presidendikampaania ajal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles