Liibüa sõjapealik lahkus Moskvast relvarahu allkirjastamata (1)

Copy
Liibüa ühtsusvalitsusele ustavad võitlejad hoidmas pilku rindejoonel, millel kehtiv relvarahu on sõjapealik Khalifa Haftari tõttu küsimärgi all.
Liibüa ühtsusvalitsusele ustavad võitlejad hoidmas pilku rindejoonel, millel kehtiv relvarahu on sõjapealik Khalifa Haftari tõttu küsimärgi all. Foto: MAHMUD TURKIA / AFP / SCANPIX

Liibüa idaosa sõjapealik kindral Khalifa Haftar lahkus Moskvast panemata allkirja relvarahule, millega taheti lõpetada juba üheksa kuud kestnud pealetung Tripolile, kinnitas Vene välisministeerium täna.

Haftar palus eile õhtul täna hommikuni aega uurida relvarahu, millel juba on ÜRO toetatud Liibüa ühtsusvalitsuse juhi Fayez al-Sarraji allkiri.

Leppe uurimise järel jättis Haftar aga dokumendile oma allkirja panemata ja lahkus Moskvast, ütles Vene välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova.

Kõneluste edutusest teatas ka Vene välisminister Sergei Lavrov.

«Eile toimus Moskvas Vene ja Türgi kaitse- ja välisministri osalusel Liibüa esindajate kohtumine. Me jätkame pingutusi sel suunal, lõpptulemust ei ole esialgu saavutatud,» ütles Lavrov pressikonverentsil.

Ta märkis, et Venemaa püüab Euroopa ja Liibüa naabrite ja muude riikide pingutusi kokku panna, et kõik liiguksid samas suunas ja innustaksid kõiki Liibüa pooli kokku leppima, mitte üritama lahendada vahekordi jõuga.

Haftari ja Sarraji esindajad kulutasid eile Moskvas mitu tundi püüetele sõlmida Liibüa alalise rahuleppe tingimuste kokkulepe pärast pühapäeval jõustunud relvarahu.

Vene ja Türgi kaitse- ja välisministri vahendatud kõnelustel vaenupooled näost näkku ei kohtunud, kuid Moskva teatas Haftari lahkumise eel edusammudest ja lisas, et sõjapealik suhtus rahudokumenti positiivselt.

Hiljem aga kirjutas Vene meedia Liibüa allikatele tuginedes, et tema lennuk lahkus Venemaalt ning alalise leppeni ei jõutud. See jättis küsimärgi alla ka hapra relvarahu.

Haftari üksused alustasid pealetungi ühtsusvalitsuse kontrollitud Tripolile aprillis. Lahingutes on surma saanud rohkem kui 280 tsiviilisikut ja 2000 võitlejat ning umbes 146 000 liibüalast on pidanud oma kodust põgenema, näitavad ÜRO andmed.

Türgi ähvardab õppetunniga

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan tõotas Haftari lahkumise järel anda talle õppetunni, kui ta peaks jätkama Liibüas lahinguid Türgi toetatud ühtsusvalitsuse vastu.

«Me ei kõhkle andmast vääritud õppetundi putšistist Haftarile, kui ta jätkab oma rünnakuid riigi legitiimsele valitsusele ja meie vendadele Liibüas,» ütles Erdoğan kohtumisel oma erakonnaga Ankaras.

Erdoğani sõnul arutatakse Liibüa rahu pühapäeval Berliinis kõnelustel, kus osalevad Euroopa, Põhja-Aafrika ja Lähis-Ida riigid ning ÜRO, Euroopa Liit, Aafrika Liit ja Araabia Liiga.

«Putšistist Haftar relvarahu ei allkirjastanud. Esmalt ütles ta jah, kuid kahjuks hiljem lahkus Moskvas, põgenes Moskvast.»

«Sellest hoolimata leiame, et kõnelused Moskvas olid positiivsed, sest näitasid rahvusvahelisele kogukonnale putšistist Haftari tõelist palet.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles