Briti peaminister lükkas tagasi Šotimaa iseseisvusreferendumi taotluse

Copy
Briti peaminister Boris Johnson koos Šoti esimese ministri Nicola Sturgeoniga Edinburghis 29. juulil 2019.
Briti peaminister Boris Johnson koos Šoti esimese ministri Nicola Sturgeoniga Edinburghis 29. juulil 2019. Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

Briti peaminister Boris Johnson lükkas teisipäeval tagasi Šotimaa valitsuse palve pidada uus iseseisvusreferendum.

Johnson tõi kirjas Šotimaa esimesele ministrile Nicola Sturgeonile välja, et eelmisel, 2014. aastal peetud referendumi korraldamise eeldus oli, et hääletus toimub «kord põlvkonnas».

Šotlased otsustasid tollal püsida Ühendkuningriigis. Püsimist toetas 55 protsenti, lahkumist 45 protsenti. Johnsoni sõnul on Edinburgh juba nõustunud seda otsust järgima.

«Briti valitsus kavatseb jätkuvalt alal hoida šoti rahva demokraatlikku otsust ja lubadust, mis te talle andsite,» kirjutas Johnson.

«Sel põhjusel ei saa ma nõustuda ühegi palvega anda volitust, mis päädiks uute iseseisvusreferendumitega.»

Sturgeon tahab pidada 2020. aastal uue Šotimaa iseseisvusreferendumi ning palus detsembris Londonil kanda Šoti parlamendile voli see ära teha.

Tema sõnul õigustab Briti 2016. aasta Brexiti-referendum uue referendumi pidamist. Brexiti-hääletusel toetas 52 protsenti ÜK-st Euroopa Liidust lahkumist, kuid Šotimaal toetas blokis püsimist koguni 62 protsenti elanikest.

ÜK lahkub EL-ist 31. jaanuaril.

Sturgeoni arvates pelgab Briti valitsus, et kui šotlastele antakse nüüd valida, siis pühivad nad ÜK tolmu jalgelt ja lähevad oma teed.

Tema sõnul koostab Šoti valitsus oma vastuse ja järgmised sammud enne jaanuari lõppu ning kavatseb Šoti parlamendil paluda «toetada Šotimaa õigust valida meie endi tulevik».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles