Peruu saadab välja Machu Picchul roojanud ja rüüstanud turistid

Copy
Machu Picchu kompleks Andide mäestikus Peruus.
Machu Picchu kompleks Andide mäestikus Peruus. Foto: PABLO PORCIUNCULA BRUNE / AFP / SCANPIX

Peruu võimud tabasid seltskonna välisturiste, kes üritasid inkade kuulsast linnast Machu Picchult kaasa võtta kive ning roojasid pühas templis – suurem osa seltskonnast saadetakse riigist välja, kuid üks mees peab astuma ilmselt ka kohtu ette.

Tšiilist, Brasiiliast, Prantsusmaalt ja Argentinast pärit neli meest ja kaks naist vahistati läinud pühapäeval, kui pargivalvurid avastasid nad Päikesetempli osast, kuhu külastajatel on keelatud minna, vahendas Deutsche Welle.

Teadaolevalt jõudis reisiseltskond Machu Picchule laupäeval ning peitis end ebaseaduslikult varemete vahele, et jääda inkade muistsesse asulasse ööbima.

Viis turisti saadetakse Peruust välja, kuid üks Argentinast pärit mees jääb vahi all süüdistatuna Peruu kultuuripärandi hävitamises. Korrakaitsjate kinnitusel on 28-aastane mees tunnistanud, et püüdis kaasa võtta kivi, mis aga kukkus maha ja tekitas põrandasse mõra. Süüdimõistmisel võib teda ees oodata kuni nelja aasta pikkune vanglakaristus.

Üks turistidest väidetavalt ka roojas inkade linna varemete vahele.

Peruu politsei avalikustatud foto kuuest välisturistist, kedas süüdistatakse Machu Picchu rüüstamises.
Peruu politsei avalikustatud foto kuuest välisturistist, kedas süüdistatakse Machu Picchu rüüstamises. Foto: PERUVIAN NATIONAL POLICE/AFP/Scanpix

Tegemist pole esimese korraga, kui turistid on kahjustanud 600 aasta vanust Machu Picchut.

2004. aastal mõisteti kaks Tšiili kodanikku kuueks kuuks vangi, kuna nad tegid linnas seinamaalinguid. Nad vabastati pärast seda, kui olid tasunud 100 000 dollarit kahjutasu.

2017. aastal vahistati kolm Argentina ja üks Colombia kodanik grafiti joonistamise eest iidsetele müüridele.

Machu Picchu kuulub UNESCO maailmapärandi nimekirja. Lõuna-Peruus Cusco lähistel asuvat inkade linna külastab igal aastal enam kui miljon turisti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles