Soomes sundis vanemseersant oma naiskolleegi koera mängima

Copy
Soome ajateenijad väljaõppel. Pilt on illustratiivne.
Soome ajateenijad väljaõppel. Pilt on illustratiivne. Foto: JUSSI ROSENDAHL/REUTERS/Scanpix

Soomes Pori brigaadis alandas vanemseersant naisseersanti, kui pani ta väljaõppe käigus ajateenijate ees koera mängima.

Tegemist oli 2018. aasta augustis sõjakoerte üksuses toimunud väljaõppega. Koolitajaks olnud vanemseersant palus teda abistanud naisseersanti astuda ajateenijate ette ning mängida koera.

Vanemseersant võttis pika rihma ning pani selle naisele krae külge. Järgmiseks käskis ta ühel ajateenijal mängida, et on koeralt hammustada saanud. Koera rollis olnud naisseersant võttis ajateenijal kaitseülikonnast kinni, misjärel väljaõpet läbi viinud vanemseersant hakkas ette näitama koera kontrollimist.

Vanemseersant tõmbas «koer-seersandi» rihma pingule. Sel hetkel andis naine pilguga vanemseersandile teada, et talle ei meeldi see olukord, kuid vanemseersant jätkas. Edasi soovis ta näidata, kuidas koera kaitseolukorras innustatakse: hoides jätkuvalt naisseersanti kaelarihmast kinni, patsutas mees teda käega, hüüdes samal ajal: tubli tüdruk.

Kui vanemseersant käskis naisel üles tõusta, et näidata koera eemale juhtimist, tuli rihm naise krae küljest lahti. Seepeale soovis koolitaja tõmmata rihma ümber naise kaela. «Seda sa kindlasti ümber mu kaela ei pane!» hüüdis naine.

Vastuseisust hoolimata pani vanemseersant rihma naisseersandile kaela ja võttis selle ära alles pärast «koera» eemale viimist, öeldes talle käskluse: vaba.

Koolitus kestis kokku paarkümmend minutit ning koera kehastanud naisseersandi sõnul oli kogu olukord talle alandav ja ahistav, eriti veel seetõttu, et see toimus ajateenijate ees, keda ta ise oli varem välja õpetanud.

Vanemseersant leidis aga, et olukorras ei juhtunud midagi ebatavalist ning see ei erinenud kuidagi varasematest sarnastest väljaõpetest. Tunnistajana üle kuulatud sõjakoerte üksuse juht aga ütles, et abikoolitajat ei kasutata koerana ning tavaliselt palutakse appi ajateenijast vabatahtlik.

Satakunna alamastme kohus leidis, et vanemseersandi näidisväljaõpe ei olnud teenistuse mõttes vajalik ning tema tegevus oli alandav ja tahtlik. Kohus määras 1980. aastal sündinud mehele 20 päevatrahvi suuruse karistuse, mis tema sissetuleku põhjal on 520 eurot. Alandatud naisseersandile peab ta lisaks maksma 800 eurot hüvitist.

Süüdimõistetud vanemseersant kaebas otsuse edasi ning vahetas advokaati. Keskastme kohtu otsus peaks saabuma lähikuudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles