Soomlased planeerivad uusi tselluloositehaseid hoolimata nõudluse langusest maailmaturul (3)

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kuigi nõudlus tselluloosi järele on võrreldes viimaste aastate buumiga langenud, planeerivad soomlased järjest uusi seda tootvaid tehaseid.

Tselluloosi hind Euroopas ja Hiinas on viimastel aastatel jõudsalt langenud. 2019. aasta algusest on hind langenud kolmanidku.

Veel aasta tagasi oli valgendatud ning pikakiulise okaspuudest valmistatud tselluloosi hind 1200 dollarit tonn, mis oli rekordiliselt kõrge, kuid eelmise aasta lõpuks oli see langenud 800 dollarini.

Soome metsatööstuse peaökonomisti Maarit Lindströmi hinnangul on tselluloosituru olukord keeruline ja konkurents kõva.

«Eelmiste aastate hinnatase on langenud ligi 40 protsenti,» sõnas Lindström. «Hinnalangus on selgelt näha Euroopas, USA-s ja Hiina turul. Muidugi mõjutab hinnalangus ka tselluloositootjate kasumlikkust.»

Hiinas on nõudmine tselluloosi järele langenud ning koos sellega ka tootmine Soomes. Lindströmi hinnangul toodeti eelmise aasta sügisel vähem tselluloosi, kui 2018. aastal.

Taustal on maailmamajanduse ja Hiina majanduskasvu aeglustumine, mida on näha ka nõudluses. Hiina on suurim Soome tselluloosi sihtturg. Soome eksporditselluloosist läheb Hiinasse umbes 37 protsenti, Euroopa Liidu riikidesse ligi pool.

Tselluloositurg on nüüd ootav, hindab Pellervo majandusuurimuse metsaökonomist Emmi Haltia. «Eelmisel aastal langes tselluloosihind selgelt allapoole nii Euroopas kui Hiinas, mis mõjus ka Soome ekspordile. Aasta lõpus olid hinnalangus Euroopas tasandunud. Aastavahetuse turuolukorra osas on küsimused sellised, et kuhu suunas turg läheb ja millises tempos.»

Hiinasse viiakse peamiselt paberimassi ja puidutoodangut. Kogu Soome ekspordist moodustas paberimass ehk tselluloos Soome tolli andmetel 3,8 protsenti.

Hiinas on piisavalt tselluloosivarusid

Hiina tselluloositurul läks eelmisel aastal suhteliselt hästi. Tolli andmetest selgub, et jaanuari ja oktoobri vahel kasvas eksport Hiinasse ligi kolmandiku, kuid hinnad langesid neli protsenti. Miks aga hinnad ei tõuse, kuigi nõudlust on?

«Hiinas on tselluloosivarud jätkuvalt suured, samamoodi ka Euroopas, kuigi viimaste aastate kõrgest tasemest on pisut alla tuldud.»

Tselluloosi nõudlus Hiinas on elluärganud ning ekspordimäärad eelmise aasta lõpuga pisut tõusnud, kuid kui laod on tselluloosi täis, siis võib oletada, et hind väga palju ei tõuse, prognoosis Haltia.

Haltia sõnul on oletus selline, et valgendatud tselluloosi hind pöördub vaikselt tõusule, kuid mis hetkel see võiks juhtuda on hetkel segane. Maarit Lindströmi sõnul on Hiina tselluloosivarude arenemisest ja nende mõjust hindadele veel raske midagi kindlat väita. Muutus on õhus ka paberinõudluses, kuna ka Hiinas areneb digitaliseerimine.

«Olukord tselluloosi osas on ebaselge,» sõnas Lindström. «Hiinas on nii graafilisepaberi ja kvaliteetpaberi nõudlus languses. Euroopas ja muudel Lääneriikide turgudel on selline tendents olnud juba pikka aega ning nüüd toimub sama arenevates riikides. Digitaliseerimine asendab paberi.»

Metsatööstuse kõige olulisem toode on paber- ja papptooted, nagu näiteks kartong. Nende nõudlus ja eksport väheneb jätkuvalt ning paberimasinate sulgemist võib näha ka tulevikus. Viimati teatas metsafirma UPM novembris, et sulgeb Raumal ühe ajakirjapaberit tootva paberimasina, säilitamaks ülejäänud tehast. UPM-i teatel plaaniti koondada kokku 179 inimest.

Alanud aasta võib olla tselluloositehastele raske

Alanud aasta võib Soome tselluloositehastele olla raske tänu majanduskõikumistele tundlikul tootmisalal. «Selle aasta majanduskonjuktuur on määrav faktor. Usun, et see on raske või keeruline ning määravaks saab see, kuidas turg areneb,» sõnas Lindström.

Kümne aasta perspektiivis on turgude puhul näha uuenduvate ja taaskasutavate materjalide, nagu tselluloosi, kasutuse tõusu. Emmi Haltia suhtub selle aasta tselluloositurgudesse väikese optimismiga. Isegi, kui Hiina majandus samas tempos ei kasva, on ebakindlus Hiina majanduse suhtes langemas, kuna Hiina ja USA vahel sõlmitava kaubanduslepingu suhtes on näha arenguid.

«On tõenäoline, et tselluloosi nõudlus püsib samal tasemel. Ja kui laovarud tühjenevad, võib hind pöörduda kasvule,» sõnas Haltia.

Kas Soomes on tekkimas ületootmine?

Soomes ollakes praegu planeerimas uusi tselluloositehaseid Põhja-Soome. Kõige suurem hange on Kemisse rajatav biotoodetetehas. See oleks suur investeering ning tooks piirkonda palju lisatöökohti.

Kavandatud Finnpulpi tselluloositehaseplaan langes Soome kõrgeima kohtu otsusega mängust välja, mistõttu ei mõjuta see enam Soome tselluloositehase tootmisvõimekust.

Kuna ülemaailmselt tselluloosi nõudmine langeb, ollakse Soomes uues olukorras. Kas on oht, et Soomes tekib ületoomine, kui kõik hanked realiseeruvad?

«Seda ei saa veel õelda ning turuanalüütikute prognoosid ei viita sellele samuti,» oli Lindström hinnangul. «Hindade langus suurendab maailmaturgudel konkurentsi ning tootjad peavad üle vaatama oma positsioone ja äritegevuse kasumlikkust.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles