Austraalias tõi vihm metsapõlengute kustutajatele leevendust

BNS
Copy
Maastikupõleng ja tuletõrjujad Austraalia Victoria osariigis Corryongis. 07.01.2020
Maastikupõleng ja tuletõrjujad Austraalia Victoria osariigis Corryongis. 07.01.2020 Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Metsatulekahjudest räsitud Austraalia idaosa sai neljapäeval vihmalt leevandust ning sünoptikud ennustavad vihmade jätkumist.

Austraalia jaoks kestvuse ja intensiivsuse seisukohast enneolematud metsatulekahjud on nõudnud 28 inimelu ning tapnud arvatavasti miljard looma.

Pikalt püsinud kuum ilm ja vihmasaju nappus vaid süvendavad kriisi. Seepärast ootasid võimud sellenädalast vihma pikisilmi lootuses, et see aitab tulekahjusid piirata ja mõned isegi kustutada.

Rängimate tulekahjudega Uus-Lõuna-Walesi osariigis sadas neljapäeva varahommikul mõnedele põlengutele hea kogus vett, ütles kohalik meteoroloogiaamet.

«Leevendus jõudis kohale paljudele üle Uus-Lõuna-Walesis töötavatele tuletõrjujatele,» ütles osariigi tuletõrje sotsiaalmeedias ja pani kaasa video, kus on näha vihmasadu põlevas metsas.

«Kuigi see vihm kõiki tulekahjusid ei kustuta, siis aitab see nende piiramisele kindlasti kõvasti kaasa.»

Sadu puhastas oluliselt ka suitsust saastatud õhku.

Vihmade eel põles Uus-Lõuna-Walesis 30 kontrolli alt väljas tulekahju.

Reedel peaks vihmasadu jätkuma. Kui see peaks tõesti nii minema, siis saab eelseisvatest päevadest kõige pikem püsivalt märg aeg pärast kriisi puhkemist mullu septembris.

«See saab olema kõikide meie jõulu-, sünnipäeva-, kihlumis-, aastapäeva-, pulma- ja õpingute lõpetamise kink kokku. Pöidlad pihku,» ütles Uus-Lõuna-Walesi tuletõrje varem sel nädalal ennustatud vihmast rääkides.

Tulekahjud on hävitanud üle 2000 kodu ning põletanud maha 10 miljonit hektarit maad. Seda on rohkem kui Lõuna-Korea või Portugali pindala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles