Saksamaal tulistati mustanahalise parlamendisaadiku kontori pihta (2)

Copy
Sotsiaaldemokraat Karamba Diaby on praegu Saksamaa paralmendi ainus Aafrikas sündinud liige.
Sotsiaaldemokraat Karamba Diaby on praegu Saksamaa paralmendi ainus Aafrikas sündinud liige. Foto: Christian Spicker / imago images / Scanpix

Saksamaa sotsiaaldemokraadist mustanahalise parlamendisaadiku Karamba Diaby valimisringkonna kontori aknast Halles avastati mitu kuuliauku, juhtumit uurib poliitiliselt ajendatud kurutegudega tegelev politsei allüksus.

«Minu valimisringkonna kontoris märgati kuuliauke kolmapäeva hommikul. Kontoriaknal, millel oli minu kujutis, oli mitu kuuliauku. Politsei ja julgeolekuteenistus uurivad asja,» lausus Diaby, kes on Saksamaa Sotsiaaldemokraatliku Partei (SPD) integratsiooniküsimuste eriesindaja Bundestagis.

Diaby jagas sotsiaalmeedias fotot, kus on näha kolme kuuliauku.

Esialgsetel andmetel oli kuuliauke aknas kokku viis.

Senegalis sündinud Diaby kolis Saksamaale tudengina 1980. aastatel. Praegu on ta Budestagi ainuke Aafrikas sündinud saadik. Varem on teda korduvalt tabanud rassistlikud rünnakud ning 2017. aasta valimiste eel pöördus ta Facebookis tehtud alandavate postituste tõttu ka kohtusse.

Politsei kinnitusel on nad alustanud uurimist võimaliku kriminaalse kahju tekitamise pärast. Korrakaitsjate väitel olid samal ööl sihikul ka piirkonna teised majad ning esialgu pole kindlaks tehtud, mis tüüpi relva kasutati.

«Laskemoona pole leitud. Politsei ei saa täpselt öelda, mis põhjustas need kahjustused,» selgitas politsei.

Juhtumit uurib poliitiliselt ajendatud kuritegudega tegelev politsei eriüksus Polizeilicher Staatsschutz, kes aga esialgu keeldus juhtumit kommenteerimast ning kinnitamast, kas Diaby kontor oli rünnaku sihtmärk või mitte.

Saksamaa sotsiaaldemokraadist välisminister Heiko Maas nimetas rünnakut parteikaaslase Halle kontorile jäledaks ja argpükslikuks, lubades Diabyle oma täielikku toetust. «Me jätkame tööd vaba, tolerantse ja mitmepalgelise demokraatia nimel. Praegu isegi rohkem kui kunagi varem!» kirjutas Maas sotsiaalmeedias.

Oma poolehoidu Diabyle väljendas ka mitu praegust ja endist poliitikut, nende seas kristlikud demokraadid Ruprecht Polenz ja Matthias Hauer ning roheliste poliitik Sven Kindler.

Sotsialistlik Vasakpartei kirjutas oma erakonna ametlikul sotsiaalmeediakontol: «Ära lase natsiterroril end hirmutada.»

SPD kahest juhist üks Saskia Esken lausus: «Ma olen tõeliselt šokeeritud sellest, kui kaugele on argpükslikud kriminaalid valmis minema, et hirmutada neid, kes mõtlevad teistmoodi kui nemad.»

Euroopa Parlamendi asepresident ning Diaby varasem liitlane Saksamaa poliitikas Katarina Barley nimetas rünnaku alla sattunud mõttekaaslast õpikunäiteks demokraadist.

Halle asub Saksi-Anhalti liidumaal endisel Ida-Saksamaal.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles