Ekspert: suurepärane bürokraat Mišustin võib püsida ametis aastaid (1)

Copy
Venemaa presidendi Vladimir Putini peaministrikandidaat Mihhail Mišustin 21. novembril Kremlis.
Venemaa presidendi Vladimir Putini peaministrikandidaat Mihhail Mišustin 21. novembril Kremlis. Foto: MIHHAIL KLIMENTJEV / AP / SCANPIX

Venemaa maksuameti juht Mihhail Mišustin saab olema ta peaministrikandidaadiks esitanud president Vladimir Putinit teeniv suuresti tehniline valitsusjuht, kes võib jääda ametisse mitmeks aastaks, arvas analüütik Gleb Pavlovski.

 

«Mišustinit tuntakse suurepärase bürokraadina selle sõna parimas mõttes. Putin teab teda kui kedagi, kes pole seotud ühegi skandaaliga. Usun, et see Putini otsus on üleminekuline, kuid järgmiste aastate, mitte kuude vaates. President usaldab Mišustinit, keda ei määri ükski negatiivne reiting,» ütles Pavlovski eile Interfaxile.

On võimalik, et president jõudis Mišustini kasuks otsuse langetamiseni teistest kandidaatidest loobumise järel, lausus ekspert.

«(Mišustin) on tugev bürokraat, kuid mitte silovik (julgeolekuametnik) ega liberaal nagu Kudrin... Sageli tulevad Mišustini-laadsed kujud sisse pikaks ajaks, kuigi algselt võivad paljud pidada neid ajutiseks.»

«Mišustini peaministriaeg sõltub sellest, kas ta suudab panna valitsuse tööle koordineeritumalt. See on ilmselt üks Putini seatud eesmärkidest. President näib tahtvat valitsust, mis ei tööta poliitilisel alusel, vaid sellist, mis töötab varasemast konsolideeritumalt,» lausus Pavlovski.

Putini plaan anda senisele peaministrile Dmitri Medvedevile julgeolekunõukogu asejuhi koht võib lühiplaanis tähendada tema ametlikku viimist madalamale ametikohale. Samas ei tohi välistada, et president võib talle hiljem teisi võimalusi pakkuda, lisas ekspert.

«Ühelt poolt on see loomulikult viimine madalamale ametikohale. See pole skandaalne, kuid siiski selge. Samaaegselt kinnitab Putin, et ta jätkuvalt usaldab oma vana sõpra ega taha teda saata datšasse kohvreid pakkima.»

«Seda ei peaks pidama lõplikuks nihkeks, sest Putinit tundes võib arvata, et tal on kalduvus sellisteks sakilisteks lüketeks ning ta võib muus olukorras Medvedevi mujale panna,» lausus Pavlovski.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles