Natsionaalsotsialistlike vaadetega lätlasest ehitusmees kavandas Helsingis terrorirünnakut

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: LEHTIKUVA/REUTERS/Scanpix

Helsingi alamastme kohtu ees seisab 1997. aastal sündinud lätlasest ehitaja, keda süüdistustatakse 2018. aasta vana-aasta õhtul Helsingis terrorirünnaku planeerimises. Süüdistuse järgi oli tema eesmärk õhata lõhkekeha paigas, kus oli palju moslemeid ja välismaalasi.

Politsei poolt läbiviidud eeluurimise alusel on põhjust kahtlustada, et võimalik terrorirünnaku motiiv oleks olnud see, et kahtlustatavale oli sümpaatne natsionaalsotsialistlik ideoloogia. Mehe käele oli tätoveeritud SS-i sõdur. 

Kahtlusalune sõnas politseile, et ta loodab, et eri kultuurid ja usud ei oleks olla ühes kohas koos. Tema meelest peaks Euroopas olema «euroopalik kultuur.» Kahtlusaluse harrastused olid seotud nugade ja tulirelvadega.

Kahtlustatav ehitas ka katsepommi, mille plahvatust ta tahtis enne pärisrünnakut testida. Pommi valmistamiseks laadis ta süvaveebist alla selle tegemise õpetuse ning plaanis oma töökohalt kaasa võtta naelu ja muid metallist esemeid.

Politsei valdusse jõudnud pommi valmistamise käsiraamatus on prokuröri sõnul järgmised sõnad: «Selle raamatu abiga võite te korraldada oma elukohas väikese riigipöörde. Lugege, mõelge ja tegutsege, ning Jeesus õnnistagu teid.»

Mees rääkis oma plaanist töökaaslastele, kes andsid sellest politseile teada. Politsei võttis ta kahtlustavana kinni 11. oktoobril 2018 ning ta kodus leiti isetehtud proovipomm. Teda hoiti mõne päeva vahi all, kuid lasti hiljem vabaks ning ta käis edasi harjumuspäraselt tööl.

Mees tunnistab, et laadis pommi valmistamise õpetuse alla, kuid lükkab tagasi süüdistuse, nagu tal oleks olnud üksikasjalik plaan pomm õhku lasta või proovipommi testida. Vestlused töökaaslastega toimusid tema sõnul aga alkoholi mõju all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles