Üha enamate Nepali laste enda valik salaja abielluda hävitab elusid

Paavan Mathema
, ajakirjanik, AFP
Copy
Asha Charti Karki (keskel) abiellus 16-aastaselt ning kõneleb nüüd teistele tüdrukutele raskustest, mida nii noorelt liitu astumine kaasa toob. Pildi on neiu mängimas oma tütrega Nepali Surkheti piirkonnas Barahataalis.
Asha Charti Karki (keskel) abiellus 16-aastaselt ning kõneleb nüüd teistele tüdrukutele raskustest, mida nii noorelt liitu astumine kaasa toob. Pildi on neiu mängimas oma tütrega Nepali Surkheti piirkonnas Barahataalis. Foto: PRAKASH MATHEMA / AFP / Scanpix

Teismeline Asha Charti Karki ütles kodus vanematele, et läheb välja õppima, aga selle asemel põgenes koos poiss-sõbraga, et abielluda. Ta on vaid üks paljudest lastest, kes on Nepalis viimasel ajal otsustanud omal soovil noorukina abielu sõlmida, ning temasarnaseid on riigis aina rohkem.

«Külas liikusid meie kohta kuulujutud ning mul oli kodus selle pärast tülisid. Mulle tundus, et mul polnud muud valikut kui minema joosta,» rääkis Nepali lääneosas Surkheti piirkonnas elav Karki AFP-le.

Hoolimata sellest, et laste abielud keelustati Nepalis poolsada aastat tagasi ning ametlikult tohivad liidu sõlmida vaid üle 20-aastased, on riigis laste abielude osakaal ikkagi üks maailma suurimaid. Umbes pooled nepaallannad vanuses 25–49 eluaastat on abiellunud juba enne oma 18. sünnipäeva, kinnitab ka Himaalaja mäestikus asuva riigi 2016. aastast pärit demograafia- ja terviseuuring.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles