Veerandit maailma riikidest vaevavad üha ulatuslikumad rahutused

Copy
Valitsusvastane meeleavaldaja põleva barrikaadi juures Caracases. Maailma juhtiv riskianalüüsi ettevõte Verisk Maplecroft peab just Venezuelat tänavu rahutustele kõige riskialtimaks riigiks.
Valitsusvastane meeleavaldaja põleva barrikaadi juures Caracases. Maailma juhtiv riskianalüüsi ettevõte Verisk Maplecroft peab just Venezuelat tänavu rahutustele kõige riskialtimaks riigiks. Foto: Matias Delacroix / AP / Scanpix

Igas neljandas maailma riigis kasvasid läinud aastal märkimisväärselt vägivaldsed meeleavaldused ning teadlaste hinnangul jätkub suundumus ka 2020. aastal. Eriliselt plahvatusohtlike paikadena toovad eksperdid välja Venezuela, Liibüa ja Iraani.

Maailma juhtiv riskianalüüsi ja strateegiliste ennustustega tegelev ettevõte Verisk Maplecroft avaldas täna raporti, milles leiab, et 47 riigis kasvas eelmisel aastal oluliselt protestide hulk, eriti märkimisväärne hüpet toimus seejuures Hongkongis, Tšiilis, Nigeerias, Sudaanis, Haitil ja Liibanonis.

Verisk Maplecrofti rahutuste indeksi esikoha võttis sõjast räsitud Jeemenilt üle Sudaan, kus protestilaine viis mullu võimult riiki 30-aastat presidendina oma raudses haardes hoidnud Omar al-Bashiri.

Hongkong ja Tšiili hinnati maailma kõige riskantsemateks kohtadeks, mis puudutab protestide tõsidust ja sagedust. Ettevõtte ennustas oma raportis, et lähemal kahel aastal pole kummaski oodata olukorra paranemist, vahendas The Guardian.

Prognoosi kohaselt sagenevad rahutused järgneval kuuel kuul 75 riigis, sealhulgas Hiinas, Türgis, Saudi Araabias, Venemaal ja Tais.

Kõige ohtlikumaks paigaks maailmas, kus meelt avaldada, nimetas Verisk Maplecroft Põhja-Korea.

Uurimus on kokku pandud tuginedes tervele reale ohuteguritele, nende seas varasemad rahutused, julgeolekujõudude tegevus ning inimõiguste olukord riigis.

«Allasurutud raev, mis on viimase aastaga keenud üle tänavaprotestideks, on suuremale osale valitsustele tulnud üllatusena,» leidsid analüütikud raportis, lisades, et isegi kui võimud reageeriks kohe meelt avaldavate inimeste kaebustel, on suurem osa probleeme nii sügavalt juurdunud, et nende kõrvaldamine võtaks igal juhul aastaid.

Teadlased ennustasid, et rahutused kasvavad maailmas 2020. aastal, sest paljud valitsused pole valmis rahva rahulolematusega tegelema. Prognoosi kohaselt sagenevad rahutused järgneval kuuel kuul 75 riigis, sealhulgas Hiinas, Türgis, Saudi Araabias, Venemaal ja Tais.

«Arvestades üle maailma kestvaid proteste, eeldame, et nii rahutuste intensiivsus kui ka koguarv riikides, mis kannatavad probleemide käes, kasvab järgneva 12 kuu jooksul,» seisis raportis.

Verisk Maplecrofti riskianalüüsi juht ja raporti kaasautor Sam Haynes nimetas kümne kõige suuremas rahutuste ohus riigina riskile vastavalt järjestatuna Venezuelat, Iraani, Liibüat, Guinead, Nigeeriat, Pakistani, Bangladeshi, Tšiilit, Palestiinat ja Etioopiat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles