Rootsi valeohvitseril oli kontakte FSB-ga

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ / TT/TT NEWS AGENCY

Eelmisel nädalal kirjutas Rootsi väljaanne Dagens Nyheter valeohvitserist, kes oli teeninud välismissioonidel ning Rootsi sõjaväeluures. Väljamõeldud taustaga mees kinnitas väljaandele, et ta tegutses üksi ning ta pole ühelegi välismaisele ametiisikule infot jaganud. Nüüd selgub, et aastatel 2016-2018 kohtus ta vähemalt kolmel korral FSB ehk Venemaa julgeolekuteenistuse esindajaga.

Valeohvitser tegutses FSB Rootsi kontaktisikuna, kirjutas Dagens Nyheter täna. Väljaanne on mehe karjääri lähemalt uurinud ning kirjutanud temast alates novembri lõpust mitu lugu.

Valeohvitser töötas paarikümne aasta jooksul Rootsi kaitseväes, rannikuvalves, armee luure- ja turvalisusülesannetes välisoperatsioonidel ning NATO Euroopa vägede peakorteris. Tal õnnestus teha karjääri olulistel ametikohtadel, mis andsid talle ligipääsu salastatud andmetele. Dagens Nyheteri teatel oli ta esimest korda oma tausta kohta valetanud juba 2002. aastal.

2016-2018 töötas ta Rootsi rannikuvalves, kus juhtis päästetöid, kuritegude ennetamist ning kaitseülesandeid. Tal oli ka riigisaladuse luba.

FSB Rootsi kontaktisikuna kohtus ta FSB alluvuses oleva Venemaa rannikuvalve esindajatega vähemalt kolmel korral – korra Kaliningradis ja kaks korda Rootsis.

«FSB on endine KGB, ja seda organisatsiooni ei tasu alahinnata,» tõdes luureanalüütik Christer Olsén. Olsén on ise töötanud Rootsi kaitsepolitseis Säpos.

Dagens Nyheteriga vestelnud julgeolekueksperdid rõhutavad, et mehe kontaktid FSB-ga näitavad, kui ohtlik ta oli ja kui suuri riske tema tegevus Rootsile tekitas. «Me ei tea, kuidas ta oleks kriisiolukorras tegutsenud,» ütles Olsén.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles