Põlissoomlastest parlamendisaadikud varjasid sidemeid Hiina poolt rahastatud ettevõttega (1)

Copy
Foto: Damir Sagolj/Reuters/Scanpix

Põlissoomlasest parlamendisaadik ja väliskomisjoni esimees Mika Niiko on varjanud oma tõsisemaid sidemeid ettevõttega, mis on rahastatud Hiina riigi poolt.

2017. aasta detsembris teatas Hiina riigi poolt rahastatud Realmax Group nimeline tehnoloogiakontsern, et investeerib Vantaale miljon eurot. Suomen Kuvalehti selgitas välja, et antud ettevõtte Realmax Group oy ühed asutajatest olid põlissoomlastest Niikko ja Ville Vähämäki. Niiko sõnul kesti tema osalus vaid mõne kuu.

Lisaks kahele põlissoomlasele oli kolmandaks ettevõtte asutajaks Soomes tehnoloogia-alal töötanud Hiina kodanik Hang Si.

Niikko on Soome parlamendi välis- ja julgeolekukomisjoni esimees, kuid ei tema ega Vähämäki ei ole avalikustanud oma sidemeid Hiina riigi poolt rahastatud ettevõttes.

Niikko 20 protsendi suurune osalus Realmaxis ei ole ka välja tulnud ka majanduslike huvide deklaratsioonides. Kui Suomen Kuvalehti Niikkolt kommentaari küsis, vastas ta, et vaid üle 20 protsendi suurustest osalustest tuleb teavitada. Vähämäki teemat ei kommenteerinud.

Suomen Kuvalehti väitel sai Niikko viimaste valimiste ajal Hang Si-lt ka 5000 euro suuruse valimistoetuse. Yle uuriva ajakirjanduse saade MOT teatas novembris, et Niikko oli salastanud teda toetanud isiku nime, muutes saadud toetuse hiljem valimislaenuks. Arhiveeritud algdokumendist on aga välja tulnud, et valimistoetuse andis Niikkole just Hang Si.

LinkedIn-i alusel töötas Hang valimistoetuse andmise ajal Hiina teadus- ja tehnoloogiaühingu alluvuses juhtiva nõuandjana välisriikide osas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles