Raivo Vare uuest Venemaa peaministrist: võimuladvikus ei nähta temas võistlejat

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Mihhail Mišustin
Mihhail Mišustin Foto: Sergei Karpuhhin/Reuters/Scanpix

Venemaa presidendile Vladimir Putinile on oluline, et võimuvahetuse ajal oleks valitsuse eesotsas lojaalne ja poliitiliste ambitsioonideta peaminister, selgitas Raivo Vare naaberriigis toimunud valitsusjuhi vahetust.

Mihhail Mišustini määramine peaministriks pole Vare sõnul juhuslik, sest tegemist on igipõlise ametnikuga, kes on Venemaa maksuameti muutnud väga töövõimeliseks ametkonnaks.

Kui on võimuvahetuse aeg, siis on oluline, et valitsuse eesotsas oleks Putini jaoks lojaalne figuur, selgitas Vare «Ringvaates». «Selles mõttes on väga hea lahendus leitud. Keegi ei arva, et temast (Mišustinist) saaks mingisugust võistlejat, sellepärast, et tal on üks oluline eelis veel – tema ei ole otseselt seotud ühegi võimuladviku sisese grupijaotusega.»

Vare tuletas meelde, et ka varem on Venemaal maksuameti juhist saanud peaminister. Nii oli see ka Mihhail Fradkovi ja Viktor Zubkovi puhul.

Kui Venemaa presidendi volitused jagatakse põhiseadusmuudatuste teel ümber nii parlamendile kui ka valitsusele, siis riiginõukogule antakse uus tähendus ning see hakkab tõenäoliselt olema kõige tähtsam organ, mille eesotsast leiab tulevikus ilmselt Putini, arvab Raivo Vare.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles