Ukraina peaminister soovib lekkeskandaali tõttu tagasi astuda (14)

Copy
Ukraina peaminister Oleksi Gontšaruk üleeile valitsuse istungil.
Ukraina peaminister Oleksi Gontšaruk üleeile valitsuse istungil. Foto: Serg Glovny / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Alates mullu augustist ametis olnud Ukraina peaminister Oleksi Gontšaruk esitas täna hommikul tagasiastumispalve, sest avalikkusesse lekkis helisalvestis, milles ta kritiseerib president Volodõmõr Zelenskõi majandusteadmisi.

«Selleks, et kõrvaldada kõik kahtlused meie lugupidamiselt ja usalduselt presidendi vastu, kirjutasin tagasiastumisavalduse ja andsin selle presidendile õigusega anda see üle parlamendile,» teatas Gontšaruk oma ametlikul Facebooki lehel.

Zelenskõi kantselei sõnul sai president lahkumisavalduse kätte ning kaalub seda.

Sel nädalal avalikuks tulnud salvestis lindistati Ukraina keskpangas detsembris toimunud ministrite ja tippametnike mitteametlikul kohtumisel.

Kohaliku meedia andmeil arutasid osalised, kuidas selgitada hiljutisimaid majandusarenguid koomikule ja poliitilisele uustulnukale Zelenskõile.

Salvestise kohaselt lausus Gontšaruk kohtumisel, et selgitused peavad olema lihtsad, sest Zelenskõi arusaam majandusest on väga algeline.

Gontšaruk ütles täna salvestise kohta: «Viimastel päevadel olete kõik näinud sündmusi, mis keerlevad valitsuse nõupidamiste katketest kokku monteeritud ja veebi lekitatud failide ümber. Nende sisu tekitab kunstliku ettekujutuse, justkui mina ja minu meeskond ei peaks lugu presidendist, kes on meie poliitiline juht.»

«Paljudele mõjurühmas, mis üritab pääseda ligi rahavoogudele, on kasulik, et see nii näiks. See ei ole tõsi,» kirjutas ta.

Ministrid toetavad Gontšarukki 

Eile nõudsid opositsioonierakonna Opositsiooni Platvorm – Elu Nimel esindajad Gontšaruki tagasiastumist, väites, et tema ja ta kabinet on seadnud presidendi halba valgusesse ning süvendanud riigi majandusprobleeme.

Valitseva Rahva Teenrite erakonna liikmed kinnitasid, et Gontšarukil pole mingit põhjust tagasi astuda.

Hulk Ukraina ministreid avaldas Oleksi Gontšarukile avalikult toetust. 

Asepea- ja digiminister Mõhhailo Fedorov kirjutas, et toetab Gontšarukki ja kogu valitsusmeeskonda.

«Enamikus valdkondades roogime iga päev laiali varasemate meeskondade arutut asjakorraldust. Iga päev jätab meie meeskond sissetulekuallikatest ilma eelarvevargaid. Selle eest tasutakse kätte. Julmalt. Ja see on normaalne. Me ei tulnud poliitilist mainet teenima. Me tulime koos presidendiga tegelikke muutusi tooma,» kirjutas ta Facebookis, lisades, et ei hoia ametist kinni.

Läänega lõimumise asepeaminister Dmõtro Kuleba teatas samuti oma lugupidamisest peaministri otsuse vastu.

«Meeskonna koosseisus ma tegin ja teen ka praegu kõik, et riik muutuks paremaks, saaks veelgi rohkem rahvusvahelist toetust ja liiguks edasi. See oli vahva ja tähtis. Kuid elu on tormiline. Eriti poliitikas,» kirjutas tema suhtlusvõrgustikes.

Veteranide, ajutiselt okupeeritud alade ja pagulaste asjade minister Oksana Koljasa märkis, et praegune meeskond on klassikaline tehnokraatide valitsus, millel ei ole poliitilisi ambitsioone, oligarhide sleppi ja kuluaaripoliitikat.

«Viimase aja poliitilisi mänge valitsuse ümber pean katseks määrida tehnokraatide meeskonnale kaela mingi kummaline poliitiline seisukoht. Seda ei tule. Seepärast toetan peaministrit. Ootame presidendi otsust,» kirjutas ta Facebookis.

Toetusavaldustega esinesid ka haridus- ja teadusminister Hanna Novosad ja sotsiaalminister Julia Sokolovska.

Lõplik otsus parlamendi teha

Lõpliku otsuse, kas kiita peaministri tagasiastumispalve heaks või mitte, peab hääletusel langetama Ukraina parlament.

Mõttekoja Penta juht Volodõmõr Fesenko ütles AP-le, et Gontšarukiga seotud skandaal näitab, et erinevad poliitilised jõud on Ukrainas asunud võitlema peaministri koha nimel.

Tema hinnangul ei pruugi president Gontšaruki ametist lahkumist heaks kiita. «Zelenskõi ei taha Gontšarukki ametist vabastada,» toonitas Fesenko.

35-aastane Gontšaruk töötas enne valitsusjuhiks saamist president Zelenskõi kantselei asejuhina. Enne seda haldas advokaadiharidusega mees aastaid Euroopa Liidu rahastatud mittetulundusühingut, mis üritas parandada Ukraina ärikeskkonda.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles