Itaalia ja Balkani inimesi lämmatab mürgine sudu

Copy
Bosnia ja Hertsegoviinas Tuzlas kogunesid üleeile sajad näo- ja gaasimaske kandnud inimesed, et nõuda võimudelt plaani, kuidas võidelda saastega.
Bosnia ja Hertsegoviinas Tuzlas kogunesid üleeile sajad näo- ja gaasimaske kandnud inimesed, et nõuda võimudelt plaani, kuidas võidelda saastega. Foto: Dado Ruvic / Reuters / Scanpix

Igal aastal, kui Balkanile jõuab talv, seisab inimeste ees võimatu valik: kas külmetada kodus või teha üles tuli ning kütta sellega saastekriisi, mis lämmatab piirkonda. Nüüd on pikalt püsinud päikseline ilm ning vähene tuul hingematva suitsu ja heitgaaside sisse matnud ka Itaalia, kus meeleheitliku sammuna on mitmes linnas olukorra parandamiseks keelatud ajutiselt diiselautode kasutamine.

Viimastel nädalatel on Balkani pealinnad alates Belgradist ja Sarajevost kuni Skopje ja Prištinani kuulunud maailma kümne kõige saastatuma paiga hulka, väidab AirVisual.

Kuigi võrreldes suurte ja saastatud Aasia metropolidega nagu Delhi ja Dhaka on tegu väikelinnadega, siis kombinatsioon söel töötavatest elektrijaamadest, vanadest autodest ja ahjuküttega elumajadest täidavad Balkanil õhu mürgiste ainetega.

«Ma tean, et see on saastav. Ma pole idioot, aga mu ainus alternatiivne võimalus kodu kütmiseks oleks elekter ning see on kuradi kallis,» ütles Trajan Nestorovski, kes nagu teisedki Põhja-Makedoonia pealinna Skopje töölislinnaosa elanikud kasutab talvel majas sooja hoidmiseks puukütet.

Tema naine Vera lisas: «Meie naabruskonna lähistel on paar tehast, mis põletavad õhtuti jumal teab mida.»

Sudu on katnud ka Itaalia. Roomas keelustati probleemi leevendamiseks diiselautode ja -kaubikute ning mootorrataste kasutamine tipptunnil, teised saastavad masinad on täielikult linnast tõrjutud. Kokku puudutavad piirangud miljonit sõidukit.

Rooma 13 linnaosast vähemalt üheksas on sel nädal mõõdetud õhus lubatust suurem hulk peentolmu, kirjutas Il Messaggero.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles