Brasiilia kultuuriminister tagandati Joseph Goebbelsist innustuse saamise tõttu

Copy
Brasiilia kultuuriminister Roberto Alvim.
Brasiilia kultuuriminister Roberto Alvim. Foto: NELSON ALMEIDA/AFP/Scanpix

Brasiilia kultuuriminister Roberto Alvim vabastati eile ametist, kui ta avalikustas video, kus ta paistis jäljendavat Natsi-Saksamaa propagandaministrit Joseph Goebbelsit.

Brasiilia kultuuriministeeriumi Twitteri-kontol avalikustatud videos räägib Alvim valitsuse uuest kunstipreemiast, kuid osa ta kõnest oli sarnane kunagi Joseph Goebbelsi poolt peetud kõnega. Video taustal kõlab helilooja Richard Wagneri muusika.

«Tuleval aastakümnel saab Brasiilia kunst olema kangelaslik ja rahvuslik,» teatas Alvim. «Sellel saab olema suur võime emotsionaalselt kaasa haarata ning see saab olema ülimalt tähtis, kuna see põhineb sügavalt meie rahva püüdlustel, või muidu ei saa sellest midagi.»

Samasuguse lause ütles kunagi Goebbels: «Tuleval aastakümnel saab Saksa kunstist kangelaslik, see saab raevukalt romantiliseks, see muutub objektiivseks ja tunnetest vabaks, see saab rahvuslikuks ja hellaks ning ühtviisi kohustavaks ja siduvaks, või muidu ei saa sellest midagi.»

Alvimi video levis sotsiaalmeedias kiiresti ning tekitas palju hukkamõistu. Hiljem võeti video Twitterist maha. Mitmed valitsuse toetajad nõudsid peale video Alvimi tagandamist.

Brasiilia president Jair Bolsonaro põhjendas Alvimi tagandamist sellega, et ta «ebaõnnestunud väljaütlemised» olid muutnud ta positsiooni ebastabiilseks. Bolsonaro kinnitas ka oma toetust Brasiilia juudikogukonnale.

Endise teatridirektori Alvimi sõnul olid seosed Goebbelsi kõnedega «retooriline kokkusattumus». «Kui oleksin teadnud selle lause algupära, ei oleks ma seda iialgi kasutanud,» sõnas Alvimi, põhjendades, et ta kõne põhines ta nõunike ideedel.

Väljaande O Estado de São Paulo intervjuus möönis Alvim, et osa kõnest oli kirjutatud Goebbelsist innustust saades. Alvimi sõnul ei kiida ta heaks natsismi, kuid seisab oma kõne mõtte taga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles