Pentagon: USA ei kavatse Iraagist vägesid välja viia (1)

Copy
USA õhudessantväelased suundumas lähetusse Iraagi piirkonda.
USA õhudessantväelased suundumas lähetusse Iraagi piirkonda. Foto: AFP / Scanpix

USA ei kavatse oma sõdureid Iraagist välja viia, ütles eile ajakirjanikele Pentagoni pressiesindaja Jonathan Hoffman.

«Praegu meil ei ole plaane vägede väljaviimiseks Iraagist,» lausus ta kaitseministeeriumi briifingul. 

Hoffman jätkas: «Me jätkame kõnelusi meie Iraagi võõrustajatega. Me tahame endiselt olla suveräänse ja õitsva Iraagi sõbrad ja partnerid.» 

Tema sõnul on silmnähtav asjaolu, et Ühendriikide väed on Iraagis «headuse jõud», ning nende kohalolu Iraagis lubab NATO-l osaleda äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastases võitluses. 

Pentagon ei ole saanud vägede väljaviimiseks mingeid juhiseid, lisas pressiesindaja. 

«Meie lootus ja meie eesmärk seisneb selles, et ameerika julgeolekujõud jääksid piirkonda, et osutada abi julgeoleku tagamisel ja Iraagi muutmisel õitsvaks riigiks,» lausus ta. 

USA president Donald Trump hoiatas varem, et Bagdad seisab silmitsi seninägematute sanktsioonidega, kui Iraagi võimud otsustavad Ühendriikide väed riigist välja saata. 

«Kui nad võtavad vaenuliku ja meile vastuvõetamatu hoiaku, siis me kehtestame väga tõsised sanktsioonid,» lausus Trump, hoiatades, et need saavad olema palju karmimad kui Iraani-vastased meetmed. 

Ta lisas ka, et USA ei vii oma vägesid Iraagist välja seni, kuni Bagdad pole kinni maksnud USA rahadega rajatud õhujõudude baasi, mis olevat maksma läinud miljardeid dollareid. 

Ühendriikidel on Iraagis äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastasel missioonil umbes 5200 sõdurit. Iraagi parlament kutsus 5. jaanuaril valitsust tühistama riigis viibivate USA ja selle liitlasriikide vägede mandaati.

USA väed tungisid Iraaki 2003. aastal, et kukutada diktaator Saddam Hussein. Diktaatori kukutamine vallandas verevalamise kogu riigis.

Ühendriikide eelmine president Barack Obama andis käsu väed välja viia ja see saigi 2011. aasta detsembris teoks. 2014. aastal aga kutsuti nad tagasi, et aidata Iraaki võitluses IS-iga olukorras, kus suur osa riigi põhja- ja keskosast oli pühasõdalaste kätte langenud. 

President Donald Trumpi ajal on Iraagist saanud USA ja Iraani varisõja tanner.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles