Erdoğan: Liibüa ühtsusvalitsuse kukkumisel ähvardab Euroopat terrorioht

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: SIPA / SCANPIX

Liibüa ÜRO poolt tunnustatava ühtsusvalitsuse langemisel leiavad terroristid viljaka pinnase Euroopas, hoiatas täna Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.

Berliinis homme toimuva Liibüa rahukonverentsi eel ütles Erdoğan portaalis Politico, et Euroopa Liit reedaks omaenda tuumikväärtused, nagu demokraatia ja inimõigused, kui ta jätab Liibüa ühtsusvalitsuse piisava toetuseta.

Sõjapealik Khalifa Haftari üksused ründavad Tripolis asuvat ühtsusvalitsust aprillist saati. Lahingutes on surma saanud üle 280 tsiviilisiku ja 2000 võitleja.

«Kui Liibüa seaduslik valitsus kukub, on Euroopa silmitsi uute probleemide ja ohtudega,» kirjutas president.

«Terroriorganisatsioonid, nagu Islamiriik ja Al-Qaeda, mida tabas Iraagis ja Süürias sõjaline lüüasaamine, leiavad viljaka pinnase, et end uuesti jalule saada.»

Venemaa ja Türgi üritasid ühiselt Liibüas relvarahu vahendada, kuid kui Moskvas üritati leppe tingimusi paika panna, kõndis Haftar kõnelustelt minema.

Selle peale vihastanud Erdoğan süüdistas Haftari Moskvast pagemises ja tõotas anda talle õppetunni, kui lahingud Liibüas peaksid jätkuma.

Erdoğani valitsus toetab Sarraji ning Türgi parlament andis varem jaanuaris Ankarale loa saata Liibüasse sõjaväelasi.

«Liibüa jätmine sõjapealiku meelevalda oleks ajalooline viga,» ütles ta Haftari silmas pidades.

Lakmustest

Riigid üritavad vahendada Liibüa alalist relvarahu homme Berliinis, kuhu peaksid tulema ka vaenupooled.

Konverentsil üritatakse leida üksmeelt kuues punktis, mille seas on alaline relvarahu, naasmine rahupüüdlustes poliitilise protsessi juurde ning ÜRO relvaembargo jõustamine.

Erdoğan, kes Berliini kõnelustel osaleb, kirjutas Politicos, et Liibüa kodusõda on ELi jaoks lakmustest, mis näitab, kas tema liidrid loobuvad oma vastutusest ja vaatavad kriisi hargnemist kõrvalt.

«EL peab maailmale näitama, et ta on rahvusvahelisel areenil sisuliselt tähtis mängija,» lausus ta.

«Eelseisev Berliini rahukonverents on väga tähtis samm selles suunas. Euroopa liidrid aga peaksid vähem rääkima ja keskenduma rohkem konkreetsete sammude astumisele.»

Liibüas 12. jaanuaril jõustunud relvarahu üldiselt peab.

Lahingud vallandasid põgenikelaine ning paljud pagejad üritasid sõita kipakate paatidega Liibüast üle Vahemere Euroopasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles