Amazonase põlisrahvad süüdistavad Brasiiliat genotsiidipoliitikas

Copy
Amazonase põlisrahvaste esindajad kohtumisel Brasiilias Piaracus.
Amazonase põlisrahvaste esindajad kohtumisel Brasiilias Piaracus. Foto: Reuters / Scanpix

Brasiilia presidendi Jair Bolsonaro lubadus avada Amazonase piirkond kaevanduskompaniidele võrdub genotsiidiga, teatasid põlisrahvaste juhid eile valitsuse keskkonnapoliitika vastasel kohtumisel. 

Sajad põlisrahvaste juhid kogunesid sel nädalal vihmametsades asuvasse Piaracusse, et moodustada ühisrinne Bolsonaro keskkonnapoliitika vastu.

Alates Bolsonaro ametisse astumisest aasta tagasi on raadamistööd vihmametsades peaaegu kahekordistunud. 

«Meie eesmärk on ühendada jõud ja taunida valitsuse poliitilist genotsiidi, etnotsiidi ja ökotsiidi,» märkis rühmitus avalduses.

«Me ei nõustu oma maadel kaevandamise, metsalangetamise, ebaseadusliku kalapüügi ja hüdroenergia tootmisega. Oleme vastu kõigele, mis hävitab metsa.»

Brasiilias hävitati Amazonase vihmametsa eelmisel aastal 85 protsenti rohkem kui 2018. aastal, selgus Brasiilia kosmoseagentuuri koostatud statistikast.

Vihmametsi hävis üle 9000 ruutkilomeetri, 2018. aastal hävitati või hävis metsa ühtekokku umbes 5000 ruutkilomeetrit.

60 protsenti Amazonase vihmametsast paikneb Brasiilias.

Eelmisel aastal lõõmasid Brasiilia põhjaosas suured metsapõlengud. 2018. aastaga võrreldes kasvas tulekahjude arv 30 protsenti, neid oli ligi 90 000.

Inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch nõudis teisipäeval avaldatud aastaraportis Brasiilia presidendilt keskkonnapoliitika muutmist, süüdistades teda metsade hävitamises ja selles, et ta on kutsunud ründama metsade kaitsjaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles