GALERII ⟩ Beirutis sai kokkupõrgetes viga ligi 400 inimest

BNS
Copy

Liibanoni pealinnas Beirutis sai eile valitsusvastaste meeleavaldajate ja julgeolekujõudude kokkupõrgetes viga ligi 400 inimest, teatas abiorganisatsioon Punane Rist. 

Tegemist on suurima kannatanute arvuga alates protestide puhkemisest kolm kuud tagasi. 

Punase Risti ja tsiviilkaitsejõudude teatel sai kokkupõrgetes kannatada vähemalt 377 inimest, kes viidi haiglasse või kellele osutati kohapeal esmaabi. 

Eile õhtul puhkes meeleavaldajate telklaagris Beiruti keskväljakul tulekahju. Veel pole põlengu puhkemise põhjused selged. 

Meeleavaldused on Liibanonis väldanud alates 17. oktoobrist ning said sel nädalal hoogu süveneva majanduskriisi ning viivituste tõttu uue valitsuse moodustamisel. Liibanoni uue valitsuskabineti moodustamisel ei ole saavutatud edusamme. Protestijad nõuavad, et see koosneks valdavalt sõltumatutest ekspertidest ja et seal poleks esindatud etableerunud poliitilised parteid.  

Laupäeval hakkasid kümned meeleavaldajad loopima parlamendihoone juurde viivat teed blokeerivaid politseinikke kivide ja savipottidega. Mõned meeleavaldajad üritasid tormijooksuga politseiahelast läbi tungida. Julgeolekujõud kasutasid protestijate vastu veekahurit ja pisargaasi. 

«Vahetu ja vägivaldne vastasseis toimub märulipolitseiga ühe parlamendi sissepääsu juures,» teatasid sisejulgeolekujõud Twitteris. «Me palume rahumeelsetel protestijatel hoida mässupiirkonnast enda ohutuse tõttu eemale.»

Uudisteagentuuri AFP fotograaf teatas noormeestest, kes kiskusid maast parkimiskellasid. Samuti teatas ajakirjanik umbes kümnest inimesest, kes minestasid pärast pisargaasi sissehingamist.   

«Ma olen siin, sest isegi pärast 90 päeva tänavatel vaidlevad nad jätkuvalt oma jaotuse üle valitsuses. Nad nagu ei märkaks meie liikumist,» ütles üks 23-aastane meeleavaldaja. 

Meeleavaldused on toonud inimesed ühiselt poliitikute vastu, kes on olnud võimul alates Liibanoni kodusõja lõpust 1990. aastal ja mõned isegi veel kaugemast ajast. Protestiliikumisele on hoogu andnud Liibanoni rängim majanduskriis alates aastatel 1975–1990 kestnud kodusõjast.

Valitsuse moodustamine on riigis tihti suur ettevõtmine, kuna Liibanoni valitsemise süsteem näeb ette tasakaalu säilitamist riigi erinevate parteide ja usugruppide vahel.  

Endine valitsus astus tagasi 29. oktoobril, kuid on jäänud ametisse ajutiselt uue kabineti moodustamiseni. Poliitilised pooled leppisid 19. detsembril kokku endise haridusministri Hassan Diabi määramises uueks peaministriks, kuid vaidlevad nüüd teiste ministrikohtade üle.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles