Jaapan ja USA tähistasid kahepoolse julgeolekupakti 60. aastapäeva

Copy
Jaapani peaminister Nobusuke Kishi allkirjastamas Jaapani-USA julgeolekupakti 19. jaanuaril 1960. aastal Washingtonis. USA president Dwight Eisenhower vaatab seda kõrvalt.
Jaapani peaminister Nobusuke Kishi allkirjastamas Jaapani-USA julgeolekupakti 19. jaanuaril 1960. aastal Washingtonis. USA president Dwight Eisenhower vaatab seda kõrvalt. Foto: AP / Scanpix

Jaapan ja USA tähistasid täna kahepoolse julgeolekupakti 60. aastapäeva.

Jaapani peaminister Shinzo Abe lubas tugevdada oma riigi rolli julgeolekupaktis USA-ga "kosmoses ja küberruumis".

Abe vanaisa Nobusuke Kishi sõlmis selle leppe Washingtonis 1960. aasta 19. jaanuaril USA presidendi Dwight Eisenhoweriga. Julgeolekulepe võimaldab kümnete tuhandete Ühendriikide sõjaväelaste viibimist Jaapanis. Vastutasuks on USA kohustunud kaitsma Jaapanit vaenlase rünnaku korral.

"Me oleme arendanud suhet selliseks, kus me mõlemad, USA ja Jaapan, kaitseme teist, andes alliansile selle kaudu lisajõudu," ütles Abe. "Edasi liikudes on meie kohustus muuta see veelgi jõulisemaks, muuta see rahu ja julgeoleku tagamise tugisambaks nii kosmoses kui küberruumis."

USA president Donald Trump märkis oma aastapäeva avalduses: "Kuna julgeolekukeskkond areneb pidevalt ja tekivad uued väljakutsed,on oluline, et meie liit veelgi tugevneks ja süveneks."

"Olen kindel, et järgnevate kuude ja aastate jooksul kasvab Jaapani panus meie vastastikusesse julgeolekusse jätkuvalt ning allianss jätkab jõudsalt."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles