Venemaa kutsus Türgit ja Kreekat lahendama erimeelsused Egeuse merel

BNS
Copy
Kreeka piirivalve päästis septembris 23 migranti, kes ületasid Egeuse merd Türgist Kreekasse.
Kreeka piirivalve päästis septembris 23 migranti, kes ületasid Egeuse merd Türgist Kreekasse. Foto: PETROS GIANNAKOURIS/AP/Scanpix Baltics

Türgi ja Kreeka peaksid lahendama oma erimeelsused Egeuse merel dialoogi kaudu, ütles Vene asevälisminister ja presidendi eriesindaja Lähis-Ida ja Aafrika küsimustes Mihhail Bogdanov pühapäeval.

«Me eeldame, et see probleem tuleks lahendada dialoogi ja kontaktide kaudu,» ütles Bogdanov ajakirjanikele, kommenteerides Ankara ja Ateena erimeelsusi.

Kreeka peaminister Kyriákos Mitsotákis oli varem kutsunud Türgi võime suhtuma vastutustundlikumalt ebaseaduslike migrantide Kreekasse suundumise kontrollimiseks.

«Türgi peab võtma vastutuse» ja «kontrollima migrantide voolu Egeuse merel», tsiteeris lääne meedia Mitsotákise sõnu.

Peaminister väitis, et esimest korda alates 2016. aastast on Kreeka muutunud peamiseks väravaks migrantide saabumisele Euroopa Liitu.

Mitsotákis ka hoiatas reedel, et kui Berliini Liibüa-konverentsist osavõtjad ei tühista Ankara ja Tripoli memorandumit sõjalisest koostööst ja merepiiridest, siis Ateena paneb nendele otsustele veto.

Kreeka peaminister kritiseeris Eurooopa Liitu ja Saksa kantslerit Angela Merkelit, et teda ei kutsutud Liibüa kohtumisele.

Detsembris teatas Kreeka endine armeekindral Alkiviadis Stefanis, et valitsus plaanib muuta piirid «õhukindlaks» ja seoses sellega palkab maapiirile Türgiga juurde 400 ja saartele 800 piirivalvurit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles