Gambia võimud võivad eksdiktaatori kodumaale naasmisel vahistada

BNS
Copy
Yahya Jammeh
Yahya Jammeh Foto: © Thierry Gouegnon / Reuters/REUTERS

Gambia justiitsministeerium teatas pühapäeval, et eksdiktaator Yahya Jammeh kõige tõenäolisemalt vahistatakse kodumaale naasmisel.

«Aasta kestnud uurimise järel ei saa välistada, et Gambias pole Jammehi 22-aastase valitsusaja jooksul sooritatud inimsusevastaseid kuritegusid,» ütles justiitsminister Abubacarr Tambadou.

«Ma võin ohvritele kinnitada, et nende kuritegude eest vastutavad isikud tuuakse õigusemõistmise ette. Küsimus pole kas, vaid millal,» lisas minister.

Gambia endise diktaatori Jammehi toetajad avaldasid neljapäeval meelt pealinna Banjuli lähistel. Meeleavaldajad nõudsid tema naasmist eksiilist.

Jammeh valitses Gambiat 22 aastat, kuid põgenes riigist 2017. aasta jaanuaris pärast presidendivalimiste kaotust Adama Barrow'le. 

Jammehi naasmist Ekvatoriaal-Guineast on üha rohkem nõutud ajal, mil on kasvanud rahulolematus Barrow otsuse üle jääda võimule viieks aastaks ja mitte kolmeks, nagu ta varem lubas. 

Endise presidendi toetajad väidavad, et tal on õigus naasta Aafrika Liidu, Lääne-Aafrika regionaalühenduse ECOWAS ja ÜRO ühisavalduse alusel, mis esitati Jammehi eksiili lahkumise ajal.

Barrow kabinet on öelnud, et endisel liidril on õigus naasta tavakodanikuna, kuid uuesti presidendiks kandideerimine on talle keelatud. Jammehi süüdistatakse mitmetes inimõigusrikkumistes. Alates 2019. aasta jaanuarist on umbes 190 inimest esinenud tunnistustega tõekomisjonis, mis loodi tema võimuloleku ajal sooritatud rikkumiste uurimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles