Hiina hakkab jõudsalt plastikuga võitlema

Copy
Kilekottide keeld on Hiina esimene samm plastikureostusega võitlemisel.
Kilekottide keeld on Hiina esimene samm plastikureostusega võitlemisel. Foto: NICOLAS ASFOURI/AFP/SCANPIX

Hiina tahab juba käesoleva aasta lõpuks keelustada kõikides suurlinnades kilekotid. Tegemist on esimese sammuga täieliku plastikust loobumise teel.

Hiina kui üks suurimaid plastiku kasutajaid maailmas on järkjärgult kehtestamas piiranguid ühekordse plastiku toomistele, müügile ja kasutamisele, et panna piir ligi 1,4 miljardi elanikuga riigi ühele tõsiseimale keskkonnaprobleemile, plastikureostusele.

Hiina võimude teatel keelatakse juba käesoleva aasta lõpuks kilekottide kasutamine kõikides suurtes Hiina linnades, väiksemates linnades rakendub keeld 2022. aastal. Ainus erand jääb kehtima värskeid tooteid müüvatele kauplustele, kes võivad kilekotte kasutada kuni 2025. aastani.

Lisaks kavandatakse järkjärgult keelustada muud plastikesemed, eelkõige kaasaostetava toidu karbid ja söögiriistad.

Uuest aastast ei tohi restoranid enam kasutada ühekordseid joogikõrsi. 2025. aastaks peavad kõik Hiina linnad vähendama restoranides plastikukasutust 30 protsendi võrra.

Mitmetes piirkondades keelustatakse ka plastiku tootmine ja müük. Lisaks on riik keelustanud plastiku impordi teistest riikidest.

Ka mitmed teised Aasia riigid on alustanud jõulist võitlust riike enda alla matva plastikureostusega.

Tai teatas hiljuti, et käesoleva aasta lõpuks keelustatakse ühekordsete kilekottide kasutamine kõikides suuremates kauplustes. Kogu riigis hakkab täielik kilekotikeeld kehtima järgmisel aastal.

Indoneesia pealinnas Jakartas keelatakse kilekottide kasutamine kaubamajades selle aasta juunis. Turistide seas populaarsel Bali saarel on ühekordse plastiku kasutamine juba praegu keelatud.

Malaisia on saatnud tagasi 150 merekonteinerit, mis olid täis ebaseaduslikult lääneriikidest imporditud prügi. Lähiajal lubati saata tagasi veel konteinereid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles