Küprose ja Türgi tüli maavarade pärast kogub tuure

Copy
Türgile kuuluv puurlaev Fatih eelmisel suvel Vahemerel Küprose lähedal. Türgi kavatseb hoolimata avalikust hukkamõistust alustada nafta- ja gaasi puurimist Küprose rannikuvetest.
Türgile kuuluv puurlaev Fatih eelmisel suvel Vahemerel Küprose lähedal. Türgi kavatseb hoolimata avalikust hukkamõistust alustada nafta- ja gaasi puurimist Küprose rannikuvetest. Foto: AP/Scanpix

Küpros süüdistas eile Türgit piraatriigiks muutumises, sest Türgi pole endiselt loobunud plaanist hakata puurima naftat ja gaasi Küprose rannikuvetes. Euroopa Liidu välisministrid arutavad täna võimalikku sanktsioonide kehtestamist Türgile.

«Türgi on muutumas Vahemere idaosa piraatriigiks,» seisis Küprose presidendikantselei avalduses. «Türgi jätkab sammumist rahvusvahelise ebaseaduslikkuse teel.»

Küprose presidendi avaldus tuli päev pärast seda, kui Euroopa Liit (EL) nimetas Türgi plaani ebaseaduslikuks ja kutsus riiki üles gaasi ja nafta puurimisest Küprose rannikul loobuma.

EL-i välispoliitika pressiesindaja Peter Stano ütles hiljuti, et Türgi ja Küprose vahel lahvatunud pinged tuleb lahendada rahumeelse ja konstruktiivse dialoogi abil. «Türgi kavatsused jätkata suuremas Vahemere piirkonnas uurimis- ja puurimistöid ei vasta kahjuks sellele ootusele,» sõnas Stano.

Türgi välisministeerium aga õigustas pühapäeval riigi tegevust Küprose majandusvööndis.

«Türgile kuuluval Küprose osal on sellele piirkonnale samasugune õigus nagu Küprose teisel osal,» seisis ministeeriumi avalduses. «Kaks osapoolt jagavad saadavat tulu, kui piirkonnast leitakse gaasi või naftat.»

Rahvusvaheline kogukond ei tunnusta Põhja-Küprose Türgi Vabariiki (TRNC), mis loodi 1983. aastal pärast seda, kui Türgi väed hõivasid 1974. aastal saare põhjaosa. 

Hiljuti teatas Türgi, et nende puurlaev Yavuz on jõudnud Küprose ranniku lähedale ja on valmis peagi alustama puurimisega.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan vandus eelmisel nädalal, et Türgi alustab gaasi ja nafta otsingutega Vahemere idaosas niipea kui võimalik. Türgile annab indu eelmise aasta lõpus Liibüaga sõlmitud erileping, mis annab Türgile suured õigused Vahemere maavaradele.

Täna kohtuvad Brüsselis ELi välisminstrid, kes võivad muu hulgas arutada ka Türgile sanktsioonide kehtestamist.

Ulatuslikke gaasivarude leidmine Vahemere idaosas on käivitanud võidujooksu nende kaevandamisele.

Türgi peab piirkonda enda mandrilava osaks ja andis 2009. ja 2012. aastal kaevandamisloa naftafirmale Turkish Petroleum. Rahvusvaheliselt tunnustatud Küprose Vabariik on sõlminud gaasilepped energiahiidudega Eni, Total ja ExxonMobil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles