Indoneesia kohus käskis paapua aktivistidel peenisetorbikud eemaldada

Copy
Paapua aktivist Ambrosius Mulait.
Paapua aktivist Ambrosius Mulait. Foto: AFP / Scanpix

Indoneesia pealinnas Jakartas riigireetmise eest kohtu all olevad kaks paapua aktivisti süüdistavad kohut rassismis, sest neil kästi traditsioonilised peenisetorbikud pükste vastu vahetada.

Kohtusaalis puhkes vastasseis, kui kohtunikud keeldusid istungi jätkamisest, kuni mehed panevad jalga püksid. See on teine kord kui nende rahvarõivad kohtuprotsessil viivitusi põhjustavad.

Kohtuprotsess puudutab kuut aktivisti, kes vahistati augustis pärast meeleavaldust Jakarta presidendipalee ees, kus heisati Paapua hommikutähe lipp. Lipp on iseseisvuse sümbol ja Indoneesias keelatud.

Pärast tunde kestnud läbirääkimisi nõustus tandem, kes kandis ka traditsioonilisi peakatteid ja kehamaalinguid, trotslikult riideid vahetama.

Üks aktivistidest, Ambrosius Mulait, ütles, et riietus on osa tema identiteedist. «Me oleme olnud rassismi ohvrid väljaspool kohut ja nüüd oleme langenud selle ohvriks ka kohtus,» ütles ta.

Indoneesia Paapua provintsi on viimastel kuudel raputanud protest rassismi vastu, mille raames on tehtud ka üleskutseid iseseisvusele.

Suurem osa Paapua elanikke on kristlased, kellel on moslemienamusega Indoneesiaga vähe kultuurilisi sidemeid.

Paapua langes Indoneesia võimu alla 1960. aastatel referendumiga, kus lubati osaleda vaid tuhandel paapual, keda sunniti iseseisvuse vastu hääletama jõu ähvardusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles