Salapärasesse kopsuviirusesse nakatunute arv kasvab hirmutava kiirusega

Postimees
Copy
Arstid mõõtmas reisjate kehatemperatuuri Wuhani rongijaamas.
Arstid mõõtmas reisjate kehatemperatuuri Wuhani rongijaamas. Foto: Xiao Yijiu/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Hiina hoiatas täna, et SARSi-laadne salapärane viirus võib muteeruda ja selle levik hoogustuda. Surmajuhtude arv kasvas tänaseks üheksani, nakatunuid on ametlikult 473 ja haigus on levinud Hiina piiridest väljapoole, muu hulgas ka Ameerika Ühendriikidesse.

Kui täna hommikul oli ametlikult registreeritud 440 haigestunut, siis pärastlõunaks oli haigestunute arv tõusnud 473-ni.

Haiguspuhang sai alguse Hiinas asuvast Wuhani linnast, kuhu kohalikud võimud kellelgi reisida ei soovita. Samuti palutakse kohalikel linnast lahkumisest hoiduda, et haiguse levikut piirata. Linna on lõksu jäänud ka mitmed turismigrupid, kellel ei lubata haiguspuhangu tõttu linnast lahkuda.

11 miljoni elanikuga Wuhani rongi- ja lennujaama on üles seatud palavikumõõtjad ning ametnikud mõõdavad autojuhtide kehatemperatuuri ka maanteedel.

Haiguse leviku hirmus on inimesed kohalikud apteegid näomaskidest ja desinfektsioonivahenditest tühjaks ostnud. Teadlased kardavad, et nakatunutega on kokku puutunud vähemalt 2000 inimest, seega võib haigestunute arv veel tõusta.

Paljud hiinlased kannavad nakatumise vältimiseks näomaske.
Paljud hiinlased kannavad nakatumise vältimiseks näomaske. Foto: NOEL CELIS/AFP/Scanpix

Tänaseks on haigus levinud Wuhani linnast ka Pekingisse ja Shenzheni, väljaspool Hiinat on nakatunutest teada andnud Tai, Jaapan, Lõuna-Korea ja Ameerika Ühendriigid. Haigusjuhtumid on registreeritud ka Taiwanis, Macaus ja Hongkongis.

Segipööratud reisiplaanid

Tänaseks on suletud Wuhani linnaturg, mida peetakse haiguspuhangu epitsentriks. Arvatakse, et inimesed haigestusid turul ebaseaduslikult müügis olnud elusloomadega kokku puutudes või lihatooteid ja mune süües. Politsei kontrollib nüüd pisteliselt ka linna saabuvaid elusloomade veoseid.

Kuigi Hiina võimud arvasid alguses, et haigus levibki vaid loomadelt inimestele, siis nüüd on saanud selgeks, et haigus levib ka inimeselt inimesele. Samuti kardavad võimud, et haigus võib muteeruda.

«Koroonaviirus levib hingamisteede kaudu ning on võimalik, et viirus muteerub ja levik laieneb», ütles riikliku tervishoiukomisjoni aseminister Li Bin.

Kuigi võimud soovitavad tungivalt inimestel Wuhani linnast välja mitte reisida, ei võta paljud inimesed nõu kuulda.

«Võimude jaoks paistab olevat kõige lihtsam soovitada meil mitte reisida, aga me oleme juba teinud reisiplaanid,» ütles 23-aastane Wuhani elanik Kong Jun, kes saabus reisile Tai pealinna Bangkoki.

Samas leidub neidki, kelle reisiplaanid haiguspuhang segi lõi. Dominikaani Vabariigist pärit tudeng Melissa Santos, kes õpib ja elab praegu Wuhanis, rääkis AFP-le, et pidi sõitma külla ühes teises Hubei provintsi linnas elavale sõbrale, aga sõber tühistas kutse.

«Ta kartis, et ma nakatan teda,» ütles tüdruk. «Ka ma ise pooldasin reisi tühistamist, sest ma ei tahaks sõita rongis koos inimestega, kes võivad olla nakatunud.»

Haiguspuhang langeb kokku suurima rahvarändega

Viiruspuhang langeb kokku Hiina kuukalendri aastavahetusega, mis toob ühtlasi kaasa maailma suurima rahvarände. Miljonid hiinlased reisivad Hiinas oma kodukanti või lähevad välisriikidesse puhkama.

Wuhani linn jättis haiguspuhangu tõttu ära oodatud uusaastapidustused, kuigi just pidustuse pärast oli linna reisinud kümneid tuhandeid inimesi. Lisaks on ära jäetud mitmed kontserdid ja teatrietendused, suletud on muuseume ja kinosid. Uksed pani kinni ka Guiyuani tempel, linna üks tuntumaid sümboleid, kuhu uusaastapidustuse käigus koguneb igal aastal sadu tuhandeid inimesi.

Paljud riigid maailmas on suurendanud turvameetmeid lennujaamades ja asunud senisest põhjalikumalt kontrollima eelkõige Hiinast saabuvate inimeste tervist. Palavikuga inimesed pannakse karantiini.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) arutab olukorda

Uus koroonaviiruse tüvi on põhjustanud hirmu seose tõttu raskekujulise akuutse respiratoorsündroomiga (SARS), millesse suri aastatel 2002–2003 Hiinas ja Hongkongis ligi 650 inimest. Haigus levis siis ka kümnetesse teistesse riikidesse.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) teatas eile, et kutsub sel nädalal kokku erikomitee, mis hakkab arutama Hiinast alguse saanud uue viiruse levimisega seonduvat.

WHO kohtumine leiab aset täna Genfis, kus otsustatakse, kas põhjust on rahvusvahelise tervishoiualase eriolukorra väljakuulutamiseks. Eriolukord kuulutati mõned aastad tagasi välja näiteks seoses ebolapuhanguga.

Koroonaviirused põhjustavad nakkushaigusi, mis kergemal juhul on vaid leebed külmetushaigused, ent raskemal juhul võivad põhjustada ka gripilaadset haigust SARSi ehk ägedat respiratoorset sündroomi.

Kergemate haigustega kaasnevad nohu, peavalu, köha ja palavik, raskemate puhul võivad lisanduda hingamisraskused, külmavärinad ja liigesvalu.

Mida teame Hiina uuest koroonaviirusest?

See on täiesti uus

Viirus näib olevat koroonaviiruse seninägematu tüvi. Koroonaviirused on suur viiruste perekond, mis võib põhjustada tavalisest külmetusest surmava raskekujulise ägeda respiratoorse sündroomi ehk SARSini ulatuvaid haigusi. SARS laastas 2002.–2003. aastal Mandri-Hiinat ja Hongkongi, kus viirus põhjustas 349 inimese surma.

Arnaud Fontanet, kes juhib Pariisis asuva Pasteuri instituudi epidemioloogiaosakonda, ütles AFP-le, et uus viirus on SARSiga geneetiliselt identne 80 protsendi ulatuses.

Hiina on uue viiruse genoomi juba selgeks teinud ning jagab seda rahvusvahelise teaduskogukonnaga.

Esialgu kannab viirus nime 2019-nCov.

See levib inimeselt inimesele

Maailma tervishoiuorganisatsioon (WHO) teatas eile, et tema hinnangul on puhangu põhiallikas loomne. Wuhani võimud peavad puhangu epitsentriks ühte mereandide turgu.

Hiina on nüüdseks kinnitanud, et tõendite järgi suudab viirus kanduda inimeselt inimesele väljaspool turgu.

Londoni King's College'i doktori Nathalie MacDermotti sõnul näib tõenäoline, et viirus levib õhu kaudu köhimise või aevastamise järel lendu paiskuvate piiskadega.

Hongkongi ülikooli arstid avaldasid täna uuringu, milles modelleeritakse viiruse levikut. Mudeli järgi on Wuhanis nakatunuid olnud umbes 1343. See sarnaneb Londoni Imperial College'i eelmise nädala ennustusega, mille järgi on nakatunuid 1700.

Mõlemad on Hiina riiklikest andmetest palju suuremad.

See on leebem kui SARS

SARSiga võrreldes näivad uue viiruse sümptomid olema vähem agressiivsed ning eksperdid ütlevad, et hukkunute arv on jätkuvalt üsna väike.

Wuhani võimude sõnul on linnas üle 200 nakatanust juba vabastatud 25.

«Seda haigust on raske SARSiga võrrelda,» ütles Hiina riikliku tervishoiukomisjoni tuntud arst Zhong Nanshan sel nädalal pressikonverentsil. «See on leebe. Kopsu seisund pole nagu SARSi puhul.»

Samas võib viiruse leebem iseloom ikkagi ärevust tekitada.

Puhang toimub ajal, mil Hiina valmistub uusaastaks ning sajad miljonid sõidavad selleks üle riigi koju pere vaatama.

See, et viirus on enamikus inimestes SARSist leebem, on paradoksaalselt veelgi murettekitavam, sest see lubab inimestel reisida kaugemale enne sümptomite ilmnemist, ütles professor Antoine Flahault Genfi üleilmse tervise instituudist.

«Wuhan on suur sõlmpunkt ja kuna reisimine on kiirelt läheneva Hiina uusaasta tohutult tähtis osa, siis muretase peab püsima kõrgel,» ütles doktor Jeremy Farrar, kes juhib Wellcome Trusti.

Rahvusvaheline avaliku tervise hädaolukord? 

WHO arutab kolmapäeval kohtumisel, kas puhang on rahvusvaheline avaliku tervise hädaolukord, ja kui on, siis mida tuleb selle vastu teha.

Ühendus on seda silti kasutanud vaid üksikutel kordadel, näiteks 2009. aasta seakatku ehk H1N1-e pandeemia ajal ning 2014.–2016. aastani Lääne-Aafrikat laastanud ebolaepideemias.

Hiina valitsus teatas täna kavatsusest liigitada puhang samasse kategooriasse SARSi omaga. See tähendab, et uue viirusega diagnoositud inimene tuleb sundkorras teistest eraldada ning reisi ajal peab olema võimalus inimene karantiini panna.

Kuid kui WHO otsustab hädaolukorra välja kuulutada, siis pannakse Wuhani viirus samasse patta väga väheste, aga äärmiselt tõsiste epideemiatega.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles