Lõuna-Korea saadab Hormuzi väina hävitaja

BNS
Copy
Hormuzi väin
Hormuzi väin Foto: ZACHARY PEARSON/AFP

Lõuna-Korea saadab liitlase USA survel Hormuzi väina mereväe hävitaja ja 300 sõdurit, teatas Soul teisipäeval.

Iraani süüdistatakse väinas kaubalaevade ründamises, kuigi Iraan eitab seda. Hormuzi väin on maailma naftakaubanduse jaoks strateegiliselt tähtis pudelikael, kus USA paneb Teherani heidutamiseks kokku mereturbemissiooni.

Kuid Washingtoni taotlus pani Souli kahvlisse: tal on diplomaatilised suhted Teheraniga 1960. aastate algusest ning kuni eelmise aastani oli Iraan ressursivaese Lõuna-Korea tähtis naftatarnija.

Lõuna-Korea kaitseministeeriumi sõnul otsustas Soul ajutiselt laiendada oma piraadivastase missiooni ala. Sellega liideti ka Pärsia laht ja Omaani laht, mida ühendab Hormuzi väin.

Lõuna-Korea aga USA turbeoperatsiooniga ei liitu, rõhutas Soul, kuid siiski saadab USA missiooni peakorterisse kaks kontaktametnikku.

Soulil ja Washingtonil on oma kaitseliit, aga nende suhteid pingestavad USA valitsuse nõudmine, et Lõuna-Korea maksaks rohkem 28 500 USA sõduri hoidmise eest Lõuna-Koreas. Sealsete Ameerika sõdurite eesmärk on kaitsta Lõuna-Koread tuumarelvastatud Põhja-Korea eest.

USA suursaadik Harry Harrys ärgitas eelmisel nädalal Souli mereturbemissiooniga liituma. Väga vähestel riikidel on suurem vajadus osaleda, sest Lõuna-Korea saab 70 protsenti oma naftast Lähis-Idast, lausus ta.

Ühendriigid lahkusid 2015. aasta Iraani tuumaleppest eelmisel aastal ja pani Teheranile uuesti majandussanktsioonid peale. Seepärast vähenes Lõuna-Korea naftaimport Iraanist eelmisel aastal pea 90 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles