Iraan tunnistas viimaks Ukraina lennuki tulistamist kahe raketiga

Copy
Sõdurid kandmas 19. jaanuaril õlal kirstu, milles on üks üheteiskümnest Ukrainlasest, kes said surma, kui Iraan neid vedanud lennuki 8. jaanuaril Teherani lähistel alla lasi.
Sõdurid kandmas 19. jaanuaril õlal kirstu, milles on üks üheteiskümnest Ukrainlasest, kes said surma, kui Iraan neid vedanud lennuki 8. jaanuaril Teherani lähistel alla lasi. Foto: Valentõn Ogirenko / VIA REUTERS / Scanpix

Iraani tsiviillennundusamet kinnitas oma portaali riputatud teates, et riigi sõjavägi tulistas 8. jaanuaril Teherani lähistel Ukraina reisilennukit kahe raketiga.

«Uurijad... tuvastasid, et lennuki suunas tulistati kaks raketti Tor-M1,» ütles ametkond esialgsetele uurimistulemustele viidates.

Amet alles uurib rakettide mõju õnnetusele, kuigi teised on veendunud, et tulistatud kaks raketti olid need, mis lennuki allakukkumise otseselt põhjustasid.

Avaldus kinnitab New York Timesi uudist, millega kaasnenud videolt on näha kahe lendkeha tulistamist reisilennuki suunas.

Tor-M1 on lühimaa pind-õhk-tüüpi rakett, mille arendas välja endine Nõukogude Liit. Rakett on mõeldud lennukite ja tiibrakettide allatulistamiseks.

Iraani tsiviillennundusamet palus Prantsusmaalt ja Ühendriikidelt tehnilist abi lennuki mustade kastide dešifreerimiseks, kuid ametkonna sõnul pole ta veel riikidelt positiivset vastust saanud.

Ameti sõnul ei suuda ta lennu- ja kokpiti andmeid kätkevaid musti kaste lugeda, sest need on liiga arenenud. 

Samas andis ta mõista, et esialgu Iraan neid käest ei anna.

«Kui seadmed antakse, siis on võimalik andmed taastada ja kätte saada lühikese ajaga,» ütles amet.

Ametkond ütles, et küsis oma Prantsuse ja USA ametivendadelt esitada nimekiri mustade kastide lugemiseks vajaminevatest seadetest. Ameti sõnul küsis ka ta seadmeid, kuid seni pole ta positiivset vastust saanud.

Samas rõhutas ta, et sai nimekirja ikkagi kätte, kuid ei täpsustanud, kuidas. Lisaks andis ametkond mõista, et ostab seadmed ise.

Riigid survestavad Iraani kõvasti, et see viiks läbi täieliku ja läbipaistva uurimine. Iraan eitas lääneriikide teateid lennuki allatulistamisest mitu päeva ning rääkis suu puhtaks alles 11. jaanuaril.

Tollal võttis juhtunu eest täielikult vastutuse revolutsioonikaardi õhuväe juht brigaadikindral Amirali Hajizadeh. Samas ütles ta, et tule avanud raketioperaator tegutses iseseisvalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles