AJALOOLINE PÄEV ⟩ Trumpi tagandamisprotsess saab hoo sisse (28)

Copy
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump.
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix

Täna hakkab Ameerika Ühendriikide senatis tuure koguma president Donald Trumpi tagandamisprotsess, mille käigus püüavad demokraadid presidenti ametist kõrvaldada.

Neli kuud pärast seda, kui lahvatas Trumpi Ukraina-skandaal ja kümme kuud enne seda, kui ameeriklased lähevad valimiskastide äärde presidenti valima, algab Trumpi tagandamisprotsess.

Trumpi süüdistatakse võimu kuritarvitamises ja kongressi töö takistamises. Väidetavalt survestas Trump Ukraina presidenti Volodõmõr Zelenskõid uurima oma demokraadist rivaali Joe Bidenit ja tema poega. Kui väidetav survestamine päevavalgele tuli, püüdis Trump takistada juhtunu asjaolusid välja selgitada püüdva kongressi tööd.

Süüdistuse kohaselt vestlesid Trump ja Zelenskõi mullu 25. juulil telefonitsi ning Trump innustas Kiievit uurima oma demokraadist rivaali. Ühtlasi hoidis Trump sel hetkel kinni 400 miljoni dollari suurust sõjalist abi Ukrainale. 

Trumpi tagandamisprotsess on ajalooline, sest varem on taganda püütud vaid kaht presidenti. Aastal 1868 president Andrew Johnsoni ja 1999. aastal president Bill Clintonit. Mõlemad juhul jäid presidendid ametisse.

Trump on korduvalt nimetanud tagandamisprotsessi nõiajahiks.

On võimatu ennustada, kui kaua tagandamisprotsess kestab. Võrdluseks võib tuua Clintoni protsessi, mis kestis viis nädalat. Valge Maja loodab siiski, et Trumpi protsess lõppeb kiiremini.

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles