Somaalia on valmis vastu võtma al-Holis olevaid rootslasi

Copy
Al-Holi laager. Pilt on illustratiivne.
Al-Holi laager. Pilt on illustratiivne. Foto: ALI HASHISHO/REUTERS/SCANPIX

Somaalia on valmis vastu võtma Süüria al-Holi laagris olevad Somaalia taustaga rootslasi. Sveriges Radio teatel on Somaalia president Mohamed Abdullahi Mohamed andnud oma toetuse selgitamaks välja, kas on võimalik tuua laagris olevad naised ja lapsed Somaaliasse.

«Kui keegi neid ei taha ja eurooplased ka ei soovi neid tagasi võtta, siis president on otsustanud, et need naised ja lapsed, kes tahavad, võivad tulla Somaaliasse,» sõnas Somaalia suursaadik Euroopa Liidu juures Ali Said Faqi.

Kurdi ametivõimude teatel on pooled al-Holi laagri rootslastest, umbes 30–40 naist ja last, Somaalia juurtega.

Terroristirühmituse ISIS aladelt laagrisse jõudnud naiste ja laste Rootsis olevad omaksed on palunud Somaalia valitsuselt abi. Omaste sõnul ei ole Rootsi ametivõimud aidanud laagris olevaid naisi ja lapsi piisavalt.

Naiste ja laste evakueerimine Süüriast turvalisusprobleemide all kannatavasse Somaaliasse oleks väga keerukas ning nõuaks koostööd Kurdi ametivõimude, Rootsi ja Somaalia vahel. Varem Rootsi kaitsepolitsei terrorismivastases üksuses peaanalüütikuna töötanud Malena Rembe sõnul on naiste ja laste viimine al-Holist Somaaliasse, kus tegutseb äärmusislamistlik terrorirühmitus al-Shabaab, väga riskantne.

Somaalia suursaadiku Ali Said Faqi sõnul ei jõuaks al-Holist tulevad Somaalias kohtu ette, vaid nad üritataks aeglaselt ühiskonda sulandada. Tema sõnul jälgitaks naisi.

Rootsi on valmis tooma al-Holis olevaid lapsi Rootsi. Laagris olevaid naisi ei soovita aga riiki tuua. Rootsi välisministeerium ei soovinud Sveriges Radio teatel kommenteerida Somaalia ettepanekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles