Davosis avastati «torumehest» Vene spioon

Copy
Politseinik valvamas maailma majandusfoorumil Davosis.
Politseinik valvamas maailma majandusfoorumil Davosis. Foto: AFP / Scanpix

Möödunud suvel avastati Šveitsis mägikuurordist Davosist, kuhu talviti kogunevad maailma liidrid majandusfoorumile, kaks arvatavat Vene luureagenti, üks neist esines torumehena, kirjutas täna Šveitsi ajaleht.

Mehed valmistasid ilmselt juba augustis ette sel nädalal Davosis peetava maailma majandusfoorumi ajal nuhkimiseks. Nende tegevus peatati, kuid vahi alla neid ei võetud.

«See oli korraline politseikontroll. Mõlemal mehel oli Vene diplomaatiline pass, aga nad ei olnud Šveitsis ametlikult diplomaatidena registreeritud,» ütles kantoni politsei pressiesindaja Anita Senti.

Lehe andmetel olevat vähemalt üks meestest väitnud, et on torumees. Nad teatasid politseile, et elavad kallis kuurortlinnas kolm nädalat, 8.-28. augustini, mis tundus kahtlane.

Majandusfoorum toob igal aastal kokku maailma poliitilised ja majandusliidrid. Tänavu on teiste seas kohal USA president Donald Trump ja Saksa kantsler Angela Merkel, nii et luureoperatsioonideks sihtmärke jagub.

«Me ei saanud Šveitsi võimudelt selle kohta mitte mingit informatsiooni. Luuramise kohta ei ole mingeid tõendeid,» ütles Vene saatkonna pressiesindaja Stanislav Smirnov. «Ma ei välista, et need võisid olla Vene diplomaatiliste passidega inimesed, nad ei pea tingimata Šveitsis akrediteeritud olema,» lisas ta.

Miks üks end torumeheks nimetas, ei osanud Smirnov öelda, ta oletas, et see oli lihtsalt loll nali.

Ajalehe Tages Anzeiger arvates võisid mehed teha ettevalmistusi pealtkuulamiseks või häkkimiseks Davosi foorumi ajal. Leht kirjutas mitmele allikale viidates, et Vene ametnikud ähvardasid diplomaatiliste tagajärgedega, kui mehed vahi alla võetakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles