Stoltenberg soovib NATO suuremat väljaõpperolli Iraagis

Copy
NATO peasekretär Jens Stoltenberg.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg. Foto: Francisco Seco/AP

NATO peab tugevdama oma väljaõppeoperatsioone Iraagis tagamaks, et alliansi liikmeid ei tõmmataks seal taas võitlusse äärmusrühmitusega Islamiriik (IS), ütles peasekretär Jens Stoltenberg teisipäeval.

Stoltenberg on pidanud viimastel päevadel kõnelusi kõrgete Iraagi ametnike ja naaberriigi Jordaania kuninga Abdullah'ga ning on ettevaatlikult optimistlik, et NATO-l lubatakse jätkata lähitulevikus väljaõpet Iraagis.

«Me peame tugevalt sisse minema ja treenima. Ehitama üles kaitseministeeriumi, selle institutsioonid, juhtimise ja kontrolli, andma vägedele väljaõpet. NATO suudab seda. Me juba teeme seda, aga me võime seda suurendada,» ütles Stoltenberg Brüsselis Euroopa Parlamendi liikmetele.

NATO alustas väljaõppemissiooni Iraagis 2018. aastal, sellest võttis osa umbes 500 sõdurit. Missiooni eesmärgiks oli riigi relvajõud välja ehitada, et nad saaksid jagu äärmusrühmitustest nagu IS.

Operatsioon peatati pärast USA õhurünnakut, millega tapeti Bagdadi lennujaama lähedal Iraani kõrge kindral ja Iraagi rahvakaitsevägede juht. Iraagi valitsus nõudis seejärel võõrvägede lahkumist.

Pingete süvenedes nõudis USA president Donald Trump, et NATO peab piirkonnas suurema rolli võtma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles