Euroopa Liit võttis Guaidó soojalt vastu

Copy
Venezuela opositsiooniliider Juan Guaidó (vasakul) koos Euroopa Liidu välispoliitika juhi Josep Borrelliga Euroopa Liidu peakorteris 22. jaanuaril 2020.
Venezuela opositsiooniliider Juan Guaidó (vasakul) koos Euroopa Liidu välispoliitika juhi Josep Borrelliga Euroopa Liidu peakorteris 22. jaanuaril 2020. Foto: AP/Scanpix

Euroopa Liit võttis kolmapäeval soojalt vastu Venezuela opositsiooniliidri Juan Guaidó, kes otsib president Nicolás Maduro kukutamiseks rahvusvahelist tuge valimiste korraldamisele.

Guaidód tunnustavad Venezuela ajutise presidendina USA ja veel umbes 50 riiki, kuid mitte Euroopa Komisjon, mis nimetab teda selle asemel Venezuela parlamendi õiguspäraseks spiikriks.

Siiski osutas EL-i välispoliitikajuhi Josep Borrelli sõbralik käepigistus ja kohtumised teiste komisjoni ja europarlamendi tippametnikega bloki toetusele.

Guaidó sõnum, mida vahendas BBC raadio, oli see, et ta otsib toetust vabade ja ausate valimiste korraldamiseks ja diktatuuri vastu võitlemiseks.

Peatus Brüsselis on osa Guaidó rahvusvahelisest kampaaniast koguda toetust tema katsele Maduro võimult kukutada.

Maduro valitsuse seatud reisikeeldu eirates, külastas ta enne Belgiat ka Colombiat ja Ühendkuningriiki. Edasi peaks ta liikuma Šveitsi, kus ta võtab osa Davosi majandusfoorumist (WEF). Nädala lõpus siirdub ta Hispaaniasse.

Bogotas kinnitas USA välisminister Mike Pompeo president Donald Trumpi täielikku toetust Guaidóle. Seda tegi ka Suurbritannia, mis sarnaselt enamikule teistele EL-i liikmesriikidele tunnustab teda Venezuela ajutise liidrina.

Kuigi Euroopa Liit Guaidód sellisena ametlikult ei tunnusta, ütles üks allikas Brüsselist, et kohtumine Borrelliga on sõnum iseeneses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles