Hiina katkestab viiruse leviku peatamiseks ühenduse mitme linnaga

Copy
Näomaske kandvad reisjad täna Wuhani lennujaamas maandunud õhusõidukis. Võimud on otsustanud peatada lennukite ja rongide lahkumise linnast.
Näomaske kandvad reisjad täna Wuhani lennujaamas maandunud õhusõidukis. Võimud on otsustanud peatada lennukite ja rongide lahkumise linnast. Foto: LEO RAMIREZ / AFP / SCANPIX

Hiina peatas täna koroonaviiruse puhangu tõttu esmalt lennu- ja rongiliikluse Wuhani linnast välja ning teatas hiljem raudteeühenduse katkestamisest veel kahes lähedalasuvas linnas.

Lennu- ja rongiliiklus peatatati Wuhanis kell 10 kohaliku aja järgi. Otsuse eesmärk on tõkestada viiruse levikut ja kaitsta inimelusid.

Rahvusringhääling CCTV hoiatas, et Wuhani elanikud ei lahkuks linnast ilma erilise põhjuseta ka isiklikku transporti kasutades.

Hiljem teatasid kohalikud võimud, et lisaks Wuhanile suletakse alates eelolevast keskööst rongiliiklus 7,5 miljoni elanikuga Huanggangi linnas, mis asub 70 kilomeetri kaugusel Wuhanist. Samuti kontrollitakse kõiki autosid ning suletuks jäävad ka linna baarid ja kinod.

Keskööl seiskub rongiliiklus ka pisut enam kui miljoni elanikuga lähedalasuvas Ezhous.

WHO arutab hädaolukorda

Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO) ei liigitanud vähemalt esialgu Hiina viiruspuhangut rahvusvaheliseks terviseohuks, kuid erikomisjon koguneb täna uuesti, teatasid ametnikud.

WHO peadirektor Tedros Adhanom Ghebreyesus toonitas, et taolist otsust ei langetata kunagi kergekäeliselt ja täna hinnatakse olukorda uuesti. «Võtan otsust äärmiselt tõsiselt ja selle võib langetada alles siis, kui kõiki tõendeid on asjakohaselt hinnatud,» ütles Ghebreyesus.

Peadirektor pidas õigeks Hiina võimude rakendatud meetmeid Wuhanis.

«Jõuliselt tegutsedes nad mitte ainult ei kontrolli haiguspuhangut nende oma riigis, vaid vähendavad oluliselt ka võimalusi, et see leviks veelgi laiemalt ka rahvusvaheliselt,» ütles Ghebreyesus.

Allikaks nahkhiired või maod

Viimased analüüsid viitavad, et Hiinas 17 inimest tapnud uus koroonaviirus võis pärineda nahkhiirtelt või madudelt. Nahkhiirte rollile osutavad kaks uuringut. Üks neist avaldati teisipäeval Hiina teaduste akadeemiat toetatud teadusajakirjas Science China Life Sciences.

Viiruse uut tüve teiste viirustega kõrvutanud teadlased leidsid, et Wuhanis esile kerkinud viirus on väga sarnane nahkhiirtes olevale tüvele. «Nahkhiired Wuhani koroonaviiruse allikana oleks loogiline ning mõttekäik klapiks, kuigi on tõenäoline, et viirus sattus nahkhiirtelt inimestele vahevõõrustaja(te) kaudu,» ütlesid mitme Hiina teadusasutuse uurijad.

Inimesed Wuhani turul köögivilju ostmas.
Inimesed Wuhani turul köögivilju ostmas. Foto: Xiao Yijiu / AP / Scanpix

Uuringus ei spekuleeritud, milline loom võis vahevõõrustaja olla, kuid kolmapäeval teadusajakirjas Medical Virology nimetatakse võimaliku süüdlasena madusid. «Võimaliku viirusereservuaari leidmiseks tegime põhjaliku sekveneerimise ja võrdluse. Meie analüüsi tulemus viitab, et kõige tõenäolisem metsloomast hoidla oli madu,» öeldakse uuringus.

Teadlased aga hoiatasid, et nende leidu peavad kinnitama eksperimentaalsed uuringud loomamudelitega. Mõlemad uuringud jätsid vastamata küsimusele, kuidas viirus loomadelt inimesele edasi kandus.

Samas võivad nad anda vihjeid Hiina võimudele, kes otsivad sadu inimesi nakatanud viiruse allikat. Toiduturul, kus surmav viirus ilmnes, müüdi hulgaliselt metsloomi. Nende seas olid elusad rebased, krokodillid, hundikutsikad, salamandrid, maod, rotid, paabulinnud ja okassead. Lisaks müüdi seal kaamli ja teiste metsloomade liha.

Ametnike arvates pärineb viirus just sellelt toiduturult, kuid puhangu täpne allikas pole veel kindlaks tehtud.

Hiinat 2002.–2003. aastal räsinud, sadu inimesi tapnud ning uue viirusega 80 protsenti kattuva SARS-i puhangut seostatakse tsiibeti liha söömisega. Eksootiliste metsloomade söömine on Hiinas ja teistes Aasia riikides jätkuvalt väga laialt levinud.

Hiinas on uude koroonaviirusesse surnud 17 ja nakatunud 450 inimest.

Väljaspool Hiinat on tuvastatud uude viirusesse nakatunuid Ühendriikides, Tais, Jaapanis ja Lõuna-Koreas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles