Austraalia metsapõlengud ägenevad ja pealinna lennujaam tuli sulgeda

BNS
Copy
Austraalia põlengud. loomad
Austraalia põlengud. loomad Foto: Pilt videost

Austraalia metsapõlengud asusid neljapäeval suure õhusooja ja tugevate tuulte tõttu taas ägenema, üks kustutuslennuk läks riigi lõunaosas kaduma ja ametnikud pidid kahe tulekahju ühinemise tõttu sulgema pealinna lennujaama.

Vähemalt seitse tulekahju liigitati hädaolukorraks. Neist üks asub Snowy Monaro piirkonnas, kus võimud kaotasid kontakti leeke kustutanud lennukiga.

«Kohalikud meeskonnad andsid mõista, et lennuk või alla kukkuda,» ütles Uus-Lõuna-Walesi tuletõrje. Lennuki otsingud on pooleli.

Tulekahjud sundisid ametnikke sulgema ka Canberra lennujaama, sest rajatisest lõunas ja läänes kontrolli alt väljas põlevad tulekahjud ühinesid ning ähvardavad kolme eeslinna.

Sydneys kasvas õhutemperatuur 40 kraadini ning linna loodeosas asuva eeslinna juures puhkes samuti tulekahju.

Sünoptikud ennustavad mõnele piirkonnale kuni 90-kilomeetrise tunnikiirusega tuult, kuid Uus-Lõuna-Walesi tuletõrje juhi Shane Fitzsimmonsi sõnul on tuul oodatust tugevam, eriti osariigi kaguosas.

Tugev tuul annab tulekahjudele jõudu juurde ning rööpselt takistab leekide õhust kustutamist. «Üritame kaasata mõned meie suurtest kustutuslennukitest ja väga suurtest kopteritest, aga see on osutumas väga raskeks. Nende lennutamiseks on liiga ohtlik,» ütles Fitzsimmons.

Ta hoiatas, et tuletõrjujatel ja elanikel seisab ees pikk ja väga raske pärastlõuna.

Jahedam ilm peaks naasma reedel, kuid metsatulekahjudeks soodsaid päevi peaks tulema veel nädalate jagu.

«Siin Uus-Lõuna-Walesis ei lõppe tulekahjuhooaeg tavaliselt enne märtsi lõppu,» ütles Fitzsimmons.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles