Macron sõimles Jeruusalemma Prantsuse kirikus Iisraeli agentidega (8)

Copy
Prantsusmaa president Emmanuel Macron (keskel) sõnelemas eile Jeruusalemma Püha Anna kiriku uksel Iisraeli julgeolekutöötajatega.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron (keskel) sõnelemas eile Jeruusalemma Püha Anna kiriku uksel Iisraeli julgeolekutöötajatega. Foto: LUDOVIC MARIN / AFP / Scanpix

Prantsusmaa president Emmanuel Macron kutsus Jeruusalemmas viibides vihaselt korrale Iisraeli julgeolekuteenistust, kui viimase ametnikud püüdsid talle järgneda kirikusse, mida Prantsusmaa peab ajalooliselt enda territooriumiks.

Macron külastas Jeruusalemma vanalinna eile, enne tänast osalemist Iisraeli riigi korraldatud holokausti mälestusüritusel.

Kokkupõrge Iisraeli turvatöötajatega tekkis Püha Anna kiriku uksel, kus ajakirjanikud jäädvustasid, kuidas Macron tõrjus pühakojast julgeolekuametnikke. «Välja, palun!» nõudis ta.

Kiriku kinkis Prantsusmaa keisrile Napoleon III-le 1856. aastal Osmanite sultan Abdülmecit, soovides nii avaldada tänu abi eest Krimmi sõjas. Kiriku maa-ala peetakse jätkuvalt Prantsusmaa territooriumiks.

Iisrael vallutas ja okupeeris kogu Jeruusalemma 1967. aastal peetud sõjas ning hõivas hiljem Ida-Jeruusalemmas elavate palestiinlaste pahameeleks linna täielikult. Prantsusmaa ning suurem osa maailma riike pole Iisraeli nõuet tervele Jeruusalemmale kunagi tunnustanud.

Prantsusmaa pole kunagi taganenud ka nõudest, et Püha Anna kirik kuulub neile. «Palun austage reegeleid. Need on kehtinud sajandeid. Need ei muutu minu ajal,» kurjustas eile Macron ka Iisraeli julgeolekutöötajatega, kes olid kirikusse astunud.

Sarnane tüli puhkes Püha Anna kirikus ka 1996. aastal, kui toonane Prantsusmaa president Jacques Chirac karjus, et Iisraeli julgeolekuametnike käitumine temaga oli provokatsioon. Tihedas rahvasummas seisev president küsitles toona vihaselt julgeolekutöötajat: «Mida te tahate? Et ma läheks tagasi oma lennukisse ja tagasi Prantsusmaale? Kas te tahate seda?»

Prantsusmaa toonasel presidendil Jacques Chiracil (keskel tõstetud kätega) tekkis 1996. aasta sügisel Jeruusalemma Püha Anna kirikus konflikt teda saatnud Iisraeli julgeolekutöötajatega.
Prantsusmaa toonasel presidendil Jacques Chiracil (keskel tõstetud kätega) tekkis 1996. aasta sügisel Jeruusalemma Püha Anna kirikus konflikt teda saatnud Iisraeli julgeolekutöötajatega. Foto: GERARD FOUET / AFP / SCANPIX

Pärast sõnavahetust keeldus Chirac enne Püha Anna kirikusse sisenemast, kui Iisraeli turvamehed olid lahkunud.

Iisraeli politsei ja sisejulgeolekuamet Shin Bet teatasid ühisavalduses pärast eilset kokkupõrget Macroni ja julgeolekutöötajate vahel, et varem oli juba kokku lepitud, et üks politseinik ja üks Shin Beti valvur saadavad Macroni kirikus sees. Avalduses väideti, et pärast seda, kui Macron oli kirikut külastanud, palus ta julgeolekutöötajatelt vahejuhtumi pärast vabandust ning surus nende kätt.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles