Kremli haldusjuht: Lenini mausoleum jääb praegu oma kohale

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kommunistid 21. detsembril 2011 Kremli müüri ääres oleva Jossif Stalini büsti juures.
Kommunistid 21. detsembril 2011 Kremli müüri ääres oleva Jossif Stalini büsti juures. Foto: SCANPIX

Moskvas Punasel väljakul asuv Lenini mausoleum ja samas juures olev matmispaik jäävad Kremli haldusjuhi Vladimir Kožini sõnul praegu oma senistele kohtadele.

«Arvan, et millalgi lahendatakse mausoleumi küsimus ära. Kodanikuna leian, et nii oleks õige. Presidendi kantseleiülemana arvan, et Punase väljaku võimalik vabastamine Lenini mausoleumist on poliitiline küsimus, mille peab langetama riigi poliitiline juhtkond, esmajärjekorras Vene president. Seda, millal see toimub, ma ei tea. Selge on, et see ei leia aset ei homme ega ülehomme,» rääkis ta Interfaxile antud intervjuus.

Kremli müüri ääres olevate haudade teema on keeruline mitte üksnes poliitilises, vaid ka moraalses plaanis.

«Seal on tõepoolest kalmistu. Kümmekond on maetud maa sisse, Kremli müüris on aga paarsada urni erinevatel aegadel tuntud inimeste tuhaga. Mõned neist on tõelised rahvuskangelased õigustatult ja alatiseks, näiteks esimene kosmonaut Juri Gagarin. Samas on seal kaheldavaid poliitilisi tegelasi. Kuid kõik see on meie ajalugu,» rääkis ta.

Kožini arvates tuleb teemale läheneda hoolikalt ja ettevaatlikult. «Hädavajalik oleks mingisugune konsolideeritud otsus, et enamik kodanikke oleks oma teadvuses valmis otsuseks vabastada Punane väljak igasugustest haudadest. Kui see kunagi tehakse, siis oleks see vaja korraldada inimlikult, aga mitte lihtsalt võtta säilmed ja viia need kuhugi tagahoovi,» mõtiskles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles