EL peatas ajutiselt Ukraina lindude ja linnuliha sisseveo

Copy
Linnud linnufarmis. Pilt on illustratiivne.
Linnud linnufarmis. Pilt on illustratiivne. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Komisjon keelas 22. jaanuari õhtul ajutiselt Ukrainast lindude ja linnuliha impordi, edastas Ukraina toiduohutus- ja tarbijakaitseamet neljapäeval oma veebilehel.

Teate kohaselt munad ja munatooted selle piirangu alla ei kuulu. 

«Maailma Kaubandusorganisatsiooni ja loomatervise maailmaorganisatsiooni liikmena teavitas Ukraina viivitamatult oma välispartnereid linnugripi juhtumi avastamisest. Ukraina meetmed linnugripi kontrolliks ja likvideerimiseks tunnistati vastavateks nendele, mida rakendatakse EL liikmesriikides. Arvestades paljude vastavuse kontrollimise missioonide aruandeid, läbirääkimiste tulemusi ja esialgseid kokkuleppeid, on nimetatud EL otsus Ukraina jaoks hämmastav,» öeldi ametkonnast.

Teadupoolest leiti 18. jaanuaril Vinnõtsja oblastis tööstusettevõtte Hutor kanalas lõpnud linde. Laboratoorne analüüs näitas A-tüübi linnugrippi alltüüpi H5. Eriomisjon kinnitas 20. jaanuaril taudi tõkestamise plaani ja taudikolde piiri, kaitseala ja -seire.

Lisaks Hutorile arvati taudikoldesse ka AS Nemõriv-Podillja ja Kolosok (Bugakiv, Nemõrivi rajoon). Kolme kilomeetri raadiusega koldesse kuulub üheksa asulat, seirealla (10 km raadiusega) 23 asulat.

Toiduohutusameti andmeil on Vinnõtsja oblasti taudikoldes kolmes kanalas 116 000 lindu. 21. jaanuari hommikuks oli neist tapetud ja põletatud 22 000 ning 23. jaanuariks tapetud kõik. Alustati desinfitseerimistöid ning uuritakse taudiviiruse päritolu - kahtlustatakse mets- või inimese lähikonda hoidvaid linde. 

2020. aasta alguses peeti Ukraina majapidamistes ja ettevõtetes umbes 220 miljonit lindu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles