Pere urgitses kallimaga abielluda soovinud Pakistani mehel silmad peast (1)

Copy
Abdul Baqi isa ja vennad ründasid teda pärast seda, kui selgus, et ta soovis abielluda naisega, kellega oli mitu aastat telefonis vestelnud. Nüüd elab mees Quetta linnas humanitaartöötaja Jamal Tarakai juures, kes kuulis Baqi juhtumist sotsiaalmeedia vahendusel.
Abdul Baqi isa ja vennad ründasid teda pärast seda, kui selgus, et ta soovis abielluda naisega, kellega oli mitu aastat telefonis vestelnud. Nüüd elab mees Quetta linnas humanitaartöötaja Jamal Tarakai juures, kes kuulis Baqi juhtumist sotsiaalmeedia vahendusel. Foto: Jamal Tarakai / Youtube

Kui Pakistanis elava Abdul Baqi perekond sai teada, et noormees on otsustanud abielluda tema enda väljavalitud naisega, ründasid isa ja vennad teda pere kodus ning urgitsesid lusikaga tema silmad välja.

Pakistanis on nn aukuriteod naiste vastu sagedased, kuid Baqi näide kinnitab, et pere pahameele alla võivad sattuda ka mehed.

Pashtuni rahvusest 26-aastane Baqi kaotas nägemise 2018. aasta mais, kui tema 73-aastane isa Dost Mohammad sai teada, et noormees soovis abielluda oma väljavalituga, kellega ta oli juba kolm aastat telefonitsi suhelnud.

Pakistani loodeosa Balochistani provintsis, kus pere elas, on nn armastusabielud harvad. Konservatiivses piirkonnas korraldavad abielu tavaliselt sugulased ning noortel naistel pole lubatud võõrastega suhelda. Nii pidaski Baqi isa tema väljavalitut pika telefonisuhtluse tõttu ebakõlbeliseks ja abieluks sobimatuks.

Baqi hakkas suhtlema oma väljavalituga 21-aastaselt, kui sõber andis talle oma sugulase telefoninumbri, pidades toona 20-aastast naist Baqile sobivaks kaaslaseks. Pärast kolme aastat telefonitsi suhtlemist nõustus naine Baqiga kohtuma ning see on ainus kord, kus paar üksteist silmast silma nägi. Ometi teadis Baqi enda sõnul kohe, et tegemist oli tema elu armastusega.

Pere teadmata pöördus Baqi 2018. aasta kevadel naise ema ja isa poole ning palus neilt luba tütrega abielluda.

Vennad seotud Talibaniga

Mehe sõnul nõustusid vanemad pulmadega, kuid probleemid algasid siis, kui naise vanemad külastasid Baqi perekonda nende koduks olnud Loralai linnas, et ametlikult teatada, et on noormehe abieluettepaneku vastu võtnud. Nii sai Baqi isa teada, et poeg oli suhelnud aastaid telefoni teel salaja oma väljavalituga.

Järgmisel päeval, kui naise pere oli koju tagasi sõitnud, nõudsid Baqi isa ja neli tema väidetavalt Talibaniga seotud venda noormehelt aru. «Ütlesin neile selgesõnaliselt, et ei tagane sellest neiust ja meie suhtest,» jutustas Baqi nüüd Raadio Vaba Euroopale. «Mu isa küsis mu vendadelt, kas nad on nõus, et ma abiellun selle tüdrukuga armastuse pärast.»

Esmalt väljendas oma vastuseisu abielule Baqi vanim vend. «Siis keeldus teine ja siis keeldusid nad kõik,» jutustas Baqi.

Pärast seda lukustasid pere meesliikmed Baqi ema ja õed teise tuppa, vennad sidusid mehe käed-jalad köiega kokku ning seejärel urgitsesid isa ja üks vend tema silmad lusikaga välja. «Pärast seda, kui ta võttis ühe mu silma, karjusin: «Palun, ära võta mu teist silma.» Aga ta ei kuulanud,» meenutas noormees.

Seejärel panid pereliikmed Baqi rikšasse ning kavatsesid ta viia mägedesse ja tappa. Mingil põhjusel muutsid nad aga meelt ja toimetasid Baqi haiglasse, kus politsei vahistas tema isa ja kaks venda aukuriteo seaduse alusel.

Kokkulepe vabastas ründajad

Mullu aprillis esitas Baqi kohtule taotluse rakendada Pakistanis kehtivat islamiusu nn veritasu seadust, mille kohaselt vastutasuks selle eest, et Baqi andestab oma isale, lubab viimane tal abielluda oma väljavalituga. Samuti lubas isa anda Baqile maja ja iga kuu 200 USA dollarit elatist.

Kohus otsustas võtta tagasi süüdistused Baqi isa ja vendade vastu ning nad vabastada. Lubatud elatist pole aga pere noormehele seni maksnud.

Nüüd Quetta linnas ühe humanitaartöötaja juures elava Baqi sõnul on kallim endiselt valmis temaga abielluma ja tema vanemad on sellega nõus, kuid naine olla aina tugevama sugulaste surve alla ning viimased on võtnud talt ligipääsu telefonile, et naine ei saaks Baqiga suhelda.

Viimati vestles paar oktoobris, mil otsustas, et hoiavad teineteisest eemale, kuni sugulaste surve annab järele.

«Ma saan elada ilma nägemiseta, aga ma ei saa elada ilma armastuseta,» rõhutas Baqi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles