Kanada kohus ei langetanud otsust Huawei finantsjuhi osas

BNS
Copy
Meng Wanzhou, 23.01.2020
Meng Wanzhou, 23.01.2020 Foto: JONATHAN HAYWARD/The Canadian Press/PA Images/Scanpix Baltics

Kanada kohus ei langetanud otsust Huawei finantsjuhi Meng Wanzhou väljaandmise osas Ühendriikidele, edastas kohalik meedia.

Juhtumit käsitlev kohtunik teatas, et ei langeta otsust. Järgnevad istungid toimuvad aprillis, juunis ja septembris.

Ühendriigid süüdistavad Mengi pettuses ja Iraan sanktsioonide rikkumises. Protsess algas Kanadas esmaspäeval.

Huawei asutaja tütre vahistamine 2018. aasta lõpus Kanadas USA vahistamismääruse alusel tuli Pekingile šokina ja viis diplomaatilise tülini Kanada ja Hiina vahel. Huawei esindab Hiina tehnoloogiaambitsioone ja firma on juba aastaid olnud Ühendriikide julgeolekumurede keskmes. Peking näeb Mengi vahistamist katsena Hiina tõusu takistada.

Hiina välisministeerium kaebas esmaspäeval, et USA ja Kanada rikuvad Mengi õigusi ja kutsus üles teda koheselt vabastama. «See on raske poliitiline vahejuhtum,» ütles ministeeriumi pressiesindaja Geng Shuang. «Ärgitame Kanadat oma vigasid õigete sammudega parandama, vabastama preili Meng Wanzhoud ja lubama tal turvaliselt naasta.»

Washington süüdistab Huaweid Hongkongi varifirma kasutamises kaupade müümiseks Iraanile, hiilides seeläbi mööda Ühendriikide sanktsioonidest. Mengi süüdistatakse HSBC panga petmises seoses firma äriga Iraanis.

Meng on kautsjoni vastu vabastatud ning elab Vancouveris talle kuuluvas mõisas. Tema advokaatide sõnul osutavad USA presidendi Donald Trumpi kommentaarid sellele, et temavastane kaasus on poliitiliselt ajendatud.

Väljaandmisprotsessi esimeses faasis keskendutakse sellele, kas Mengi väidetavad kuriteod on kuriteod nii Ühendriikides kui ka Kanadas. Advokaatide sõnul on Mengi juhtumi tuum USA Iraani sanktsioonid, mitte pettus. Kanada pole Iraanile sanktsioone kehtestanud.

Juunis peaks algama teine faas, kus kaalutakse süüdistust, et Kanada piirivalve, ratsapolitsei ja USA Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) rikkusid tõendeid kogudes Mengi õigusi. Juhtumi lahendamine võib apellatsioonide korral võtta aastaid. Kanada kohtunikud kiidavad tavaliselt heaks kõik taotlused anda kahtlusaluseid USAle välja.

Vastusena Mengi vahistamisele pidas Hiina kinni Kanada diplomaadi Michael Kovrigi ja ettevõtja Michael Spavori. Samuti kehtestas Hiina piiranguid Kanada kaupade impordile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles