Uus viirus võis jõuda koos kahe Hiina turistiga Põhja-Soome (3)

Copy
Näomaske kandvad reisjad lennukis, mis oli teel Hongkongist Bangkoki.
Näomaske kandvad reisjad lennukis, mis oli teel Hongkongist Bangkoki. Foto: VIVEK PRAKASH / AFP / SCANPIX

Hiina viirusepuhangu ohvrite arv kasvas riigis 26ni ning haigus võib olla jõudnud ka Soome põhjaossa – nimelt kahtlustatakse, et ööl vastu tänast Ivalo tervisekeskusse gripilaadsete sümptomitega pöördunud kahel Hiina turistil on nende kodumaal leviv uus koroonaviirus.

Mõlemad hiinlased tulid Soome viirusepuhangu epitsentrist Wuhani linnast.

Lapimaa keskhaigla nakkushaiguste arst Markku Broas ütles rootsikeelsele Ylele, et patsientidelt võeti proovid täna hommikul ja need saadetakse analüüsimiseks Helsingisse.

Hiina pere oli Lapimaal mõne päeva ringreisil. Broasi sõnul saabusid nad Wuhanist Soome Norra kaudu.

Inari tervisekeskuse peaarst Outi Liisanantti ütles uudisteagentuurile STT, et isa ja poeg tulid arsti juurde kergete sümptomitega. Nad on teistest patsientidest isoleeritud.

Pereema tervis on korras, aga ka tema on tervisekeskuses karantiinis.

«Ta on siin meie juures sellepärast, et siis ta ei ole võimalik nakataja,» seletas Liisanantti.

Arst lisas, et hiinlased on terved ja heas füüsilises vormis noored inimesed.

Soome Tervishoiuinstituudi professori Mika Salmineni sõnul kulub analüüsitulemuste saamiseks ilmselt paar päeva. Kuna Hiinas leviv koroonaviirus on uus, siis nõuab Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) proovide topeltkinnitamist.

Salminen pidas vähetõenäoliseks, et kahel patsiendil on uus koroonaviirus, sest põhjapoolkera gripihooaeg alles käib ja palavikku tekitavaid haigusi levib praegusel aastaajal palju.

Sajad inimesed Hiinas haiglas

Uue koroonaviiruse puhang on nõudnud vähemalt 26 inimese elu. «Kinnitust leidnud haigestumiste arv kasvas samuti ja see on nüüd 830,» täpsustati Hiina viimases ametlikus teadaandes. 

Haigetest 177 on raskes seisundis. Patsientidest 34 on terveks saanud ja haiglast koju lastud. Uurimise all on veel 1072 haigusjuhtu, kus kahtlustatakse samuti sama viirust.

Uued numbrid avaldati vaid mõni tund pärast seda, kui WHO ei liigitanud Hiina viiruspuhangut rahvusvaheliseks tervishoiualaseks eriolukorraks.

Hiina on sulgenud viirusepuhangu tõttu nüüdseks üheksa linna ning sellega on riik piiranud viiruse leviku tõkestamiseks umbes 32 miljoni inimese liikumist. Kõik üheksa linna asuvad Hubei provintsis viiruse epitsentriks peetava Wuhani ümbruskonnas. 

Seni kaheksa linnaga nimekiri sai täna juurde umbes kuue miljoni elanikuga Jingzhou linna. Võimud peatavad seal avaliku transpordi ning turismibusside, praamide ja teiste laevade liikluse.

Varem täna sai kaheksandaks linnaks 2,4 miljoni elanikuga Huangshi. Võimud sulgesid ka seal avaliku transpordi ning panid kinni transpordikanalid, praamiterminali ja Yangtze jõge ületava silla.

Esimesena pandi eile karantiini Wuhan, kuhu ei tohi siseneda ükski reisilaev ega buss. Reisipiirangud kehtestati ka 1,5 miljoni elanikuga Xiantaos ja 500 000 inimesega Chibis.

Ühe Wuhani hotelli töötaja mõõtmas äsja asutusse saabunud kliendi kehatemperatuuri.
Ühe Wuhani hotelli töötaja mõõtmas äsja asutusse saabunud kliendi kehatemperatuuri. Foto: HECTOR RETAMAL / AFP / Scanpix

Reisipiirangutest on teatanud ka Zhijiangi, Ezhou, Huanggangi ja Lichuani linn.

Hubei provintsi võimud teatasid kultuuriürituste tühistamisest ja panid avalikud kultuuriürituste toimumise paigad kinni. Reisifirmad peatasid provintsis äri ning enam tuure ei korralda, ütlesid võimud.

Eesti aja järgi kella 6st seiskas provints ka veebitaksode teenuse ning piiras taksode reisijate arvu.

Hiina ehitab uue haigla

Hiina on teatanud, et rajab kümne päevaga uue koroonaviiruse epitsentrisse Wuhani uue haigla, see peaks olema kasutamiseks valmis 3. veebruaril.

Riigitelevisioon CCTV näitas kümneid ekskavaatoreid ja veokeid ehitusplatsil töötamas.

Uue haigla pindala on üle 25 000 ruutmeetri ja seal on ruumi 1000 voodile, teatas uudisteagentuur Xinhua.

Ehitustöid alustati niipea, kui selgus, et Hiinas haigestunud 830 inimese ravimiseks ei jätku olemaoslevates haiglates voodikohti.

Rohkem kui 11 miljoni elanikuga Wuhan püüab uude viirusse nakatunute ravi tsentraliseerida ning patsiendid 61 kliinikus ja haiglas isoleerida.

Riigid, kus on koroonaviirust kinnitatud andmeil leitud

Hiina

Tänases seisuga on üle Hiina viirusesse nakatunuid üle 800, kellest 177 on raskes seisundis. Võimud uurivad veel 1072 arvatavat nakatumist.

Ametnikud kinnitasid ka teise viirusesurma väljaspool Hubei provintsi, mille pealinn on Wuhan. Ametnike sõnul suri üks patsient Heilongjiangi provintsis, Wuhanist 2000 kilomeetrit kirdes.

Hasartmängijate seas menukas Hiina erihalduspiirkonnas Macaus on kinnitatud kahe inimese nakatumine. Esimene neist oli Wuhanist pärit 52-aastane ärinaine, kes sõitis pühapäeval rongiga Macausse kõrvalasuvast Zhuhai linnast.

Hongkongis on positiivse viiruseproovi andnud kaks inimest. Mõlemad olid viimastel päevadel Wuhanis käinud ning praegu on nad haiglas isolatsioonis.

Jaapan

Jaapani tervishoiuametnikud kinnitasid täna teise nakatunu leidmist, teatas uudisteagentuur Kyodo. Agentuuri sõnul on patsient Wuhanist pärit, kuid Jaapanile reisima tulnud 40. eluaastates mees.

Esimesest nakatunust teatas Jaapan 16. jaanuaril. See patsient oli hiljuti Wuhani külastanud ning ta pandi haiglasse 10. jaanuaril, neli päeva pärast Jaapanisse naasmist.

Singapur

Singapur teatas täna veel kahest kinnitatud nakatumisest, millega tõusis riigis leitud nakatunute arv kolmele.

Tervishoiuministeerium sai kinnituse kahele nakatumisele neljapäeval. Haigestunu oli 66-aastane mees, kes oli tulnud esmaspäeval linna koos oma 37-aastase pojaga. Ka tema andis koroonaviiruse positiivse proovi.

Kolmas kinnitatud nakatunu on 52-aastane Wuhani naine, kes saabus Singapuri teisipäeval. Tema kirjutati haiglasse sisse kolmapäeval.

Lõuna-Korea

Lõuna-Korea kinnitas täna, et leidis oma pinnalt teisegi viirusekandja.

Tervishoiuministeeriumi sõnul ilmnesid 50. eluaastates lõunakorealasest mehel sümptomid 10. jaanuaril, kui ta Wuhanis töötas. Kodumaale naastes andis ta proovid ning neist selgus, et ta põeb uut Hiina koroonaviirust.

Riik teatas oma esimesest nakatumisjuhtumist 20. jaanuaril. Too patsient oli 35-aastane naine, kes lendas Lõuna-Koreasse Wuhanist.

Taiwan

Taiwani võimud kinnitasid esimese nakatumise 22. jaanuaril. Patsient oli 50. eluaastates taiwanlanna, kes elab Wuhanis, kuid kes tuli Taiwani esmaspäeval tagasi sümptomitega, mille seas oli palavik, köha ja valutav kurk.

Tai

Tai on seni tuvastanud neli nakatumist. Neist kolm on Wuhanist pärit hiinlast ning neljas 73-aastane tailanna, kes tuli jaanuaris Mandri-Hiinast tagasi.

Hiinlastest kaks raviti terveks ning nad said kodumaale tagasi, ütles Tai tervishoiuministeerium sel nädalal.

Ameerika Ühendriigid

USA teatas esimesest nakatumisjuhtumist 21. jaanuar. Haigestunu oli Seattle'i lähistel elav 30. eluaastates mees. Ametnike sõnul on tema seisund hea ja ta tuli ise arstide juurde pärast viiruse kohta lugemist uudistest.

Vietnam

Vietnam kinnitas neljapäeval kahte nakatumisjuhtumit. Viiruse tõi jaanuaris Wuhanist Ho Chi Minhi üks mees, kes nakatas ka oma poja.

Mõlemad saavad haiglaravi ja nende seisund on stabiilne, ütlesid Vietnami tervishoiuametnikud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles