Iraagi julgeolekujõud tulistasid taas meeleavaldajaid

Copy
Valitsusvastased meeleavaldused Bagdadis.
Valitsusvastased meeleavaldused Bagdadis. Foto: AP / Scanpix

Iraagi pealinnas Bagdadis ja riigi lõunaosas jätkusid täna valitsusvastased meeleavaldused, julgeolekujõud avasid demonstrantide pihta tule ja mitu inimest sai kannatada.

Valitsusvastased protestijad kartsid, et nende võitlusele teeb lõpu mõjuka šiiavaimuliku Moqtada al-Sadri toetuse äralangemine, misjärel peksid julgeolekujõud laiali nende telklaagrid Bagdadis, Basras, pühas linnas Najafis ja mujal. Mitmel pool pandi telgid põlema.

Laupäeva õhtul tulid meeleavaldajad aga rohkearvuliselt tänavatele tagasi ja protestid jätkusid täna hommikul, mil julgeolekujõud tegid uue katse nad laiali ajada.

Bagdadi Khallani ja Wathba väljakul lasid julgeolekujõud käiku lahinglaskemoona. Vähemalt 17 inimest sai kannatada, kuuel on kuulihaavad, ütlesid politseiallikad.

Protestijad pildusid politseinikke peamiselt kividega, kuid käiku läksid ka mõned süütepommid. 

Lõuna-Iraagis Nasiriyah's tõrjuti meeleavaldajaid samuti kuulidega, kuid haavatutest teateid ei ole. 

Meeleavaldajad on protestinud alates oktoobrist valitsuse korruptsiooni, puudulike teenuste ja kõrge tööpuuduse vastu. Julgeolekujõud on proteste maha surudes tapnud vähemalt 500 inimest.

Viimasel ajal on hakatud taunima ka Iraani mõju Iraagi poliitikale, mis ei ole ilmselt meeltmööda al-Sadrile, kes lõpetas reedel protestiliikumise toetamise.

Kõrge šiiavaimuliku jüngrite ja tema omakaitserühmituse kohalolek oli seni kaitsnud protestijaid julgeolekujõudude ja tundmatute rühmituste vägivalla eest, ütlesid aktivistid.

Kardetakse, et kaitseta jäämine võib tähendada neli kuud kestnud liikumise surma.

Al-Sadri poolehoidjad nõudsid reedel Bagdadis rahvarohkel meeleavaldusel USA vägede lahkumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles