Palestiinlased ähvardavad Oslo lepetest lahti öelda

Copy
Foto: Mahmoud Ajjour / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Palestiina ametnikud ähvardasid öelda lahti suhteid Iisraeliga käsitlevatest tähtsatest Oslo lepete punktidest, kui USA president Donald Trump järgmisel nädalal oma Iisrael-Palestiina rahukava välja käib.

Palestiina pealäbirääkija Saeb Erekat ütles täna uudisteagentuurile AFP, et Palestiina Vabastusorganisatsioon jätab endale õiguse lahkuda vaheleppest, Oslo lepete konkreetsest osast.

Trumpi algatus teeb Iisraeli ajutise okupatsiooni Palestiina aladel püsivaks, lisas Erekat.

Iisraeli-Palestiina vahelepe allkirjastati 1995. aastal ning selle eesmärk oli rakendada esimene Oslo rahulepe, milles pooled leppisid kokku kaks aastat varem.

Vahel nime Oslo 2 kandev lepe pani paika Palestiina autonoomia ulatuse Läänekaldal ja Gazas. Vahelepe pidi kestma viis aastat kuni alalise leppe sõlmimiseni, kuid seda on vaikimisi pikendatud rohkem kui kaks aastakümmet.

Erekat ähvardas leppest loobumisest ajal, mil Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu on teel Washingtoni. Seal kavatseb Trump plaani avaldada enne teisipäeva.

Palestiina juhtkonda avaldamisele ei kutsutud. Palestiinlased on Trumpi kava juba tagasi lükanud, sest USA otsustas tunnustada Jeruusalemma Iisraeli jagamatu pealinnana.

Palestiinlased peavad Ida-Jeruusalemma oma tulevase riigi pealinnaks. Nad arvavad, et Trumpi plaan matab niinimetatud kahe riigi lahenduse, mis on olnud aastakümneid Lähis-Ida rahudiplomaatia nurgakivi.

Maailma riigid olid pikalt ühte meelt, et Jeruusalemma saatus tuleb lahendada Iisraeli ja Palestiina läbirääkimistega.

Trumpi plaan on sajandi kava likvideerida Palestiina iseseisvumispüüdlused, teatas Palestiina välisministeerium täna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles