Põhja-Korea diktaatori surnuks peetud tädi ilmus taas avalikkuse ette

Copy
Põhja-Korea diktaator Kim Jong-un (keskel), liidri paremal käel istub tema abikaasa Ri Sol-ju ja tema kõrval Kimi surnuks peetud tädi Kim Kyong-hui.
Põhja-Korea diktaator Kim Jong-un (keskel), liidri paremal käel istub tema abikaasa Ri Sol-ju ja tema kõrval Kimi surnuks peetud tädi Kim Kyong-hui. Foto: 朝鮮通信社/AP/Scanpix

Kuue aasta jooksul peeti Põhja-Korea diktaatori tädi Kim Kyong-huid surnuks. Nüüd ilmus ta aga ootamatult taas avalikkuse ette.

See tegi lõpu spekulatsioonidele, nagu oleks Kim tädist vabanenud pärast seda, kui naine oli aidanud tal Põhja-Korea liidriks tõusta.

Põhja-Korea võimupartei ajaleht Rodong Sinmun avaldas pildi, millel võis näha Kim Kyong-huid diktaatori ja tema abikaasa Ri Sol-ju kõrval istumas. Pilt tehti Korea uue aasta tähistamise kontserdil Pyongyangi teatris. Tädi nime mainis pidustusi kajastades ka Põhja-Korea propagandakanal KCNA.

Kim Kyong-hui.
Kim Kyong-hui. Foto: KCNA/Reuters/Scanpix

Pikalt arvati, et diktaator on Kim Kyong-hui tõrjunud või koguni tappa lasknud. Spekulatsioonid ei tule tühja koha pealt, sest naise mõjuvõimas abikaasa Jang Song-thaek hukati riigireetmise ja korruptsiooni eest 2013. aastal.

Mõni päev pärast Jangi surma kadus naine jäljetult, puududes isegi oma venna, riigi endise juhi Kim Jong-ili teise surma-aastapäeva tähistamiselt. Propagandakanal KCNA ei maininud tema nime järgmise kuue aasta jooksul.

Mõned vaatlejad arvasid, et ta langes Kimi korraldatud puhastuse ohvriks, mille eesmärgiks oli võimupartei ridadest võimalike rivaalide kõrvaldamine. Teised uskusid, et alkoholilembene naine oli kehva tervise tõttu surnud.

Nüüd nähakse 73-aastase naise väljailmumist võimuperekonna katsena kinnitada ühtsust ajal, mil režiim üritab Ameerika Ühendriike survestada tegema järeleandmisi tuumarelvitustamise kõneluste taaskäivitamise nimel.

Kuigi tõenäoliselt ei saa Kim Kyong-hui poliitilist mõjuvõimu kätkevat ametikohta, on tema kohalolek sümboolne, ütles AFP-le Washingtoni Stimsoni keskuse Põhja-Korea ekspert Michael Madden.

«Põhja-Korea oluliste isikute ootamatu väljailmumine on alati väga oluline,» märkis ta. «Isegi kui tal ei ole poliitilist ametikohta või ametlikku positsiooni režiimis, tähendab selline isiklik esinemine avalikku toetuse näitamist vennapojale. See on tugev väljendus Kimi perekonna ühtsusest.»

Enne avalikust elust kadumist oli Põhja-Korea asutaja Kim Il-sungi noorim tütar Kim Kyong-hui neljatärnikindral ning poliitbüroo liige. Väidetavalt mängis ta võtmerolli Kim Jong-uni võimuletõusu juures pärast tema isa surma 2011. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles