Afganistanis kukkus alla USA sõjaväelennuk (3)

Copy
Afganistanis alla kukkunud USA sõjaväelennuk.
Afganistanis alla kukkunud USA sõjaväelennuk. Foto: Kuvatõmmis Twitterist

Afganistanis kukkus täna Ghazni provintsis Talibani kontrollitud piirkonnas alla lennuk.  

Lennuk kukkus alla kohaliku aja järgi kell 13:10 Deh Yaki piikonnas, mida kontrollib Taliban, ütles provintsi kuberneri pressiesindaja Arif Noori. Lennuõnnetuse toimumist kinnitasid ka kaks provintsinõukogu liiget.

Esialgsete teadete kohaselt kukkus alla tsiviillennuk, kuid Afganistani tsiviillennundusamet lükkas selle info ümber. See tekitas kahtlusi, et alla võis kukkuda kaubalennuk või sõjaväelennuk.

Kui algselt teatas kõrge kaitseametnik Reutersile, et õnnetusse ei sattunud NATO ega USA õhusõiduk, siis hiljem selgus, et alla kukkus USA õhujõudude lennuk Bombardier E-11A. 

CBS Newsile ütles Arif Noori, et praeguseks on leitud kahe piloodi surnukehad ja lennuki vrakk, mis oli pea täielikult hävinud. Teiste võimalike inimohvrite kohta Noori infot ei edastanud. Tema sõnul oli õhusõiduk ilmselt teel Kandahari provintsist Kabuli.

USA sõjaväega seotud ametnik kinnitas hiljem CBS Newsile, et Afganistanis kukkus tõepoolest alla õhuväele kuuluv E-11 lennuk. Tema sõnul uuritakse endiselt õnnetuse põhjuseid. Sotsiaalmeedias hakkasid levima ka videod, millel võib näha lennuki vrakki ja selle sabal olevat USA õhuväe logo. 

Afganistanis viibivate USA vägede eestkõneleja Sonny Leggett teatas avalduses, et alla kukkus peamiselt õhukommunikatsiooniks kasutatav Bombardier E-11A. «Õnnetuse põhjused on küll alles uurimisel, kuid pole mingeid märke, et sellega on kuidagi seotud vaenlase tuli,» sõnas kolonel. Leggett ei andnud informatsiooni kannatanute kohta.

Kui selgus, et tegu võis olla USA sõjalennukiga, teatas äärmusrühmitus Taliban koheselt, et lennuki tulistasid alla just nemad. Need väited ei pruugi aga tõele vastata, sest Taliban on ka varasemalt võtnud vastutuse juhtumite eest, millega nad seotud ei ole.

Valeandmed seoses tsiviillennuga

Varasemalt väideti, et tegu oli Heratist New Delhisse teel olnud lennukiga, milles viibis Herati lennujaama teatel 110 inimest. Need andmed ametlikku kinnitust ei saanud. Mõni tund pärast õnnetust ütles Talibani kõneisik BBC-le, et nemad pole vrakki veel leidnud.

Õnnetuse põhjus ei ole veel teada, samuti pole esialgu kindlaid andmeid ohvrite arvu kohta. Kuna lennuk kukkus alla Talibani territooriumil, tähendab see, et valitsusametnikel võib piirkonda pääsemine olla raskendatud.

Algselt teatati, et õnnetusse sattus lennufirma Ariana Airlines lennuk, kuid lennufirma lükkas need väited tagasi ja ütles, et kõik nende lennukid on terved. «Uudised, mis edastati mitmes meediakanalis, ei vasta tõele. Mingeid probleeme lendudega Afganistani kohal ei ole tuvastatud,» ütles lennufirma oma Facebooki kontol.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles