Geoloog: maalihe Norras võib kesta pikalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maalihe Norras Trondheimi lähistel.
Maalihe Norras Trondheimi lähistel. Foto: Aftenposten.no

Norras Trondheimist läänes aset leidnud maalihe võib kesta pikalt, rääkis geoloog Kari Sletten ajalehele Verdens Gang.

Olukord Byneseti piirkonnas on jätkuvalt ebakindel. «Maalihe võib kesta seni, kuni savipinnasest koosnev tasku on tühi või see põrkab kokku teistsuguse pinnasega või mägedega. See võib liikuda ka kuni rannikualani välja,» rääkis Norra geoloogia uurimisinstituudi spetsialist Sletten.

Sletten ei osanud põhjendada, miks kõnealune maalihe aset leidis, kuid selle taga võivad olla nii looduslikud põhjused kui inimtegevus.

«Kui läbi savikihi läheb oja või jõgi, siis võib see põhjustada väikse maalihke, mis imeb kaasa suurema koguse savi. Viimasel ajal on enamik maalihkeid olnud põhjustatud inimtegevusest,» rääkis ta.

Norra rannikul on ohtralt vanadest merepõhjasetetest koosnevat savimassi, mille osakesed püsivad tihedalt koos mereveesoola põhjustatud elektrokeemilise sideme abil.

Kui soola sisaldavasse savisesse settekihti satub magedat vett, siis uhutakse sool välja ja savimass muutub ebakindlaks. Pärast seda võibki inimese tegevus muuta savimassi «supiks», mis läheb liikvele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles